Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Partij ex-premier Tansu Çiller stapt uit Turks kabinet

ANKARA, 25 MEI. De conservatieve Partij van het Juiste Pad (DYP) van oud-premier Tansu Çiller is vanmorgen uit de rechtse minderheidscoalitie in Turkije gestapt. Daarmee opent zich een mogelijkheid voor de moslim-fundamentalistische Welvaartspartij, die bij de parlementsverkiezingen op 24 december met ruim 20 procent van de stemmen als de grootste uit de bus kwam, alsnog aan de macht te komen.

Çiller en Yilmaz kwamen in maart na maanden van moeizame coalitiebesprekingen overeen hun persoonlijke rivaliteit te begraven en een rechtse minderheidsregering te vormen om te voorkomen dat de politieke islam aan de macht zou komen in Turkije. De indruk is dat die beslissing vooral onder druk van het leger tot stand is gekomen. In de Turkse media wordt gespeculeerd dat de DYP nu in het geheim onderhandelingen voert met de Welvaartspartij over de vorming van een nieuwe regering, hoewel Çiller de afgelopen maanden heeft bezworen dat ze “nooit met de moslim-fundamentalisten in zee zal gaan”.

Çiller kondigde gisteren tijdens een bezoek aan Madrid al aan dat de coalitieregering tussen haar DYP en de Moederlandpartij (ANAP) van premier Mesut Yilmaz “in de praktijk en volgens de wet dood” was. Het partijbestuur besloot daarop vannnacht zich uit de regering terug te trekken. De DYP-ministers zullen evenwel aanblijven tot er een nieuwe regering is gevormd. De DYP dringt al geruime tijd aan op een regering van brede samenstelling, die in staat is een daadkrachtig beleid te voeren.

Sinds het Turkse parlement op 24 april de eerste onderzoekscommissie instelde naar haar vermeende corruptiepraktijken is Çiller in een keihard gevecht gewikkeld met Yilmaz en zijn ANAP voor haar politieke voortbestaan. Ze beschuldigt ANAP ervan de door de Welvaartspartij tegen haar ingebracht moties te steunen om zo te voorkomen dat ze op 1 januari het roulerend premierschap kan overnemen van Yilmaz. Çiller bleef de afgelopen week bij haar weigering aan Yilmaz te vertellen hoe ze de 5,5 miljoen dollar heeft besteed die ze vlak voor haar aftreden als demissionair premier in februari aan een geheim regeringsfonds heeft onttrokken. De publieke opinie verdenkt haar ervan ten minste een deel van dit geld ten behoeve van haarzelf te hebben uitgegeven. Om zich van die verdenking te ontdoen informeerde Çiller donderdag president Süleyman Demirel, maar deze verklaarde dat ze zich tot Yilmaz moest wenden “of dat ze anders de politieke consequenties van haar gedrag zou moeten aanvaarden”.