Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

MENSEN

Mona, 21 jaar lang redactrice van 'Schrijf het aan Mona', de rubriek in het roddelblad Story waarin lezers om raad vragen over allerhande persoonlijke problemen, is na negen maanden afwezigheid weer terug.

Na een conflict met hoofdredacteur Evert Santegoeds verliet Mona in augustus van vorig jaar de redactie. Mona spande een kort geding aan omdat Story een foute weergave zou hebben gepubliceerd van haar dankwoord. Ook drukte het blad een vier jaar oude foto af waarop Mona de zangeres Imca Marina, die de rubriek overnam, omhelst. Ten onrechte werd daardoor gesuggereerd dat Mona “zelf de fakkel aan Imca heeft overgedragen”, aldus Mona's advocaat. Grote aantallen Story-lezers, verontwaardigd over het vertrek van Mona, bestookten de redactie en Mona met boze brieven. “Mona houdt van mensen en dat is iets dat de lezers heel goed aanvoelen”, aldus het persbericht waarin Story de terugkeer van Mona aankondigt. Santegoeds zocht opnieuw contact met Mona “en na die eerste ontmoeting zijn er verscheidene gevolgd”. In een reactie zei Mona, die het rustige jaar gebruikte om aan een roman te werken, Disneyland te bezoeken met haar kleinkinderen en naar voormalig Joegoslavië te reizen om te zien wie zij 'in dat door een jarenlange oorlog geteisterde gebied' kon helpen, dat de lezers haar hebben gemist, maar zij de lezers ook. Imca Marina meent dat de brievenrubriek 'te vroeg in haar leven' is gekomen. Haar tv-programma 'Dierenverdriet' en optredens door het hele land vergen veel tijd. “Blijft u schrijven, want alleen de naam IMCA wordt veranderd in MONA, voor de rest blijft alles bij het oude”, aldus Imca in Story.