Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Luchtvaart

Steun Kohl en Clinton voor Jeltsin

WASHINGTON, 24 MEI. De Amerikaanse president Clinton en de Duitse bondskanselier Kohl hebben zich gisteren tijdens hun ontmoeting in de Amerikaanse stad Milwaukee openlijk uitgesproken voor de herverkiezing van de Russische president Jeltsin. “Ik volg nauwkeurig wat er daar gebeurt”, zei Kohl, “en ik hoop dat de huidige president de verkiezingen zal winnen”. Clinton drukte zich iets voorzichtiger uit toen hij zei dat Jeltsin en de andere hervormingskrachten in Rusland de toekomst vertegenwoordigen. “En we hopen dat het Russische volk zal stemmen voor de toekomst”.

De twee regeringsleiders ondertekenden gisteren een overeenkomst die de luchtvaartmaatschappijen van beide landen onbeperkte toegang geeft tot elkaars markten. Gisteravond vlogen Clinton en Kohl gezamenlijk in Air Force One, het Amerikaanse presidentiële vliegtuig, naar Washington.

In een hartelijke atmosfeer begon Kohls 23-ste bezoek als bondskanselier aan de VS. “Amerika heeft geen betere vriend dan Duitsland”, zei Clinton tot een menigte die zich op straat verzameld had. De twee leiders zeiden het eens te zijn dat dat de NAVO-troepen niet langer in Bosnië moeten blijven dan een jaar, zoals aanvankelijk ook was afgesproken.