Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

Opkomst in Kashmir vrij hoog

NEW DELHI, 24 MEI. De opkomst bij de verkiezingen in twee districten van Kashmir is gisteren beduidend hoger uitgevallen dan aanvankelijk was verwacht, maar het wemelde van berichten dat Indiase troepen de kiezers met dreigementen en zelfs met het geweer in de aanslag naar de stembureaus hadden gedreven. In Anantnag bedroeg de opkomst 43 procent en in Baramulla 35 procent.

Bij de laatste deelstaatverkiezingen in 1989 had de opkomst slechts ruim 5 procent bedragen. De groeperingen, die de meeste aanhang genieten onder de islamitische bevolking van Kashmir, hadden besloten de verkiezingen van gisteren voor twee zetels in het federale parlement te boycotten. De regering verwelkomde de opkomstcijfers als een teken dat de bevolking van de roerige deelstaat zich begint af te keren van de militante separatistische moslims, met wie ze al ruim zes jaar een bloedige strijd voert. In totaal heeft het conflict een kleine 20.000 mensen het leven gekost. Berichten over burgers die waren gedwongen te stemmen, wuifden zegslieden van de regering weg als ongefundeerd.

Buitenlandse diplomaten en journalisten hoorden echter uit de eerste hand van kiezers hoe ze door militairen waren gedwongen te stemmen. Als je aan het eind van de dag geen stempel op je hand kunt tonen, zoals die in India worden gegeven na het stemmen, hakken we je vinger af, hadden militairen in sommige plaatsen gedreigd.