Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Felle aanval Britse rechters op regering

LONDEN, 24 MEI. De meest vooraanstaande Britse rechters, gerespecteerde Conservatieve oud-bewindslieden en de oppositie hebben zich gisteren verenigd in een ongekend felle aanval op het recht-en-orde-beleid van de regering. Dat gebeurde in het Hogerhuis, van oudsher een van de peilers van het Britse establishment.

De Conservatieve regering en het justitieel apparaat leven al langer op voet van oorlog. De regering vindt de meeste rechters te slap en te zachtzinnig. Rechters zeggen dat hun onafhankelijke positie door de regering wordt ondermijnd.

De aanval in het Lagerhuis werd gisteren geleid door de hoogste rechter van de natie, Lord Taylor of Gosforth. Hij gebruikte zijn afscheidsspeech voor een tirade tegen minister van binnenlandse zaken Michael Howard, die minimumstraffen wil invoeren naar Amerikaans model. Volgens die plannen krijgen inbrekers bij een derde veroordeling automatisch drie jaar gevangenisstraf, drugsdealers moeten rekenen op zeven jaar, en hardnekkige plegers van seks- en geweldsmisdrijven verdwijnen levenslang achter de tralies. Lord Taylor noemde die opzet “een ontkenning van het recht”. “Ik durf te stellen dat nooit eerder in de geschiedenis van ons strafrecht zulke verstrekkende voorstellen zijn ingediend op basis van zulk flinterdun en dubieus bewijsmateriaal.”

De rechter toonde begrip voor de bezorgdheid onder het grote publiek dat sommige misdadigers die op vrije voeten worden gesteld nog steeds een bedreiging vormen voor de maatschappij. Maar volgens hem gaat om een hele kleine minderheid van de gevangenen. Hij beschuldigde de regering van “bangmakerij” en trok de statistische gegevens in twijfel waarop het voorstel voor vaste minimumstraffen is gebaseerd.

Ook andere leden van het Lagerhuis hekelden in felle bewoordingen de plannen om rechters de mogelijkheid te ontnemen te straffen 'op maat', rekening houdend met de omstandigheden waaronder een misdaad is gepleegd. Lord Donaldson noemde invoering van vaste minimumstraffen een motie van wantrouwen tegenover de rechterlijke macht. Lord Carr, voormalig staatssecretaris van binnenlandse zaken voor de Conservatieven, vond dat Michael Howard het land een persoonlijke verklaring is verschuldigd omdat zijn plannen lijnrecht ingaan tegen het justititeel beleid dat zijn voorganger zes jaar geleden heeft gepresenteerd.

Lord Carlisle, een andere Conservatieve ex-bewindsman, waarschuwde dat invoering van de minimumstraffen zal leiden tot een groei van de gevangenisbevolking met veertig procent. Dat is twee keer zoveel als de stijging die de regering voorziet: van 54.000 naar 65.000 gedetineerden. Voor die aanwas zullen de komende 15 jaar 12 extra gevengenissen worden gebouwd. De kosten bedragen 1,2 miljard pond, circa drie miljard gulden.