Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

ICT

A2000 eigenaar van Hilversums kabelnet

AMSTERDAM, 24 MEI. Het Hilversumse kabelnetwerk wordt voor 51 miljoen gulden overgenomen door A2000, de exploitant van het Amsterdamse kabelnet. A2000 (gedeeltelijk in handen van Philips) troeft daarmee Casema (dochteronderneming van KPN) af.

Dinsdag moet het Hilversumse college de overname nog bekrachtigen, maar verantwoordelijk wethouder G. Wolf toont zich uiterst tevreden met het gesloten contract: “A2000 is de beste partij. Zij hadden financieel en inhoudelijk het beste voorstel.” A2000 betaalt volgens Wolf 1.450 gulden per aansluiting, dezelfde prijs die twee jaar geleden voor het Amsterdamse net werd betaald.

Wat Casema heeft geboden, wil Wolf niet zeggen, maar volgens ingewijden wilde de grootste kabelmaatschappij (goed voor 1,2 miljoen aansluitingen in Nederland) niet veel meer betalen dan duizend gulden per abonnee. Met de 35.000 aansluitingen In Hilversum komt A2000 nu op een totaal van 519.000. Behalve in Amsterdam beschikt het bedrijf onder meer over de televisiekabels in Zaandam en Purmerend. A2000 wilde vanochtend nog niet reageren op de gesloten overeenkomst met de Hilversumse gemeente.

Voor Hilversum heeft de nabijheid van Amsterdam een rol gespeeld. Maar volgens Wolf is A2000 ook gekozen vanwege de plannen die het bedrijf heeft met telefonie. De kabel zal moeten gaan concurreren met het bestaande telefoonnet van PTT Telecom, net als Casema een dochter van KPN. “Zo zijn we in Hilversum verzekerd van twee partijen die fors moeten investeren in telecommunicatie,” aldus Wolff.

Ook op het gebied van televisie experimenteert A2000 volop met nieuwe diensten. In het najaar moet er een 'pluspakket' gereed zijn met daarin onder meer het nieuwe Sport 7 dat enkel met een decoder zichtbaar zal zijn. Ook zal het in Amsterdam mislukte pay-per-view nieuw leven worden ingeblazen. Wolf wil daar in detail niet op in gaan, maar noemt verder de mogelijkheid van de toegang op Internet via de kabel. Achter A2000 gaan behalve Philips de Amerikaanse telecom-bedrijven US West en United International schuil.

De strijd tussen Casema en A2000 om kabels wordt nu verlegt naar De Haag, waar het kabelnetwerk van 200.000 aansluitingen te koop is. Voor 1 juli moeten geïnteresseerde partijen een eerste bod doen. Casema heeft daarbij het voordeel dat het bedrijf het Haagse kabelnet reeds in beheer heeft.