Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Davids in tranen na missen van strafschop

ROME, 23 MEI. Edgar Davids wilde niet, Arnold Scholten evenmin. Sonny Silooy had zijn laatste strafschop genomen in Thailand, twee jaar geleden. Alleen Jari Litmanen en Danny Blind waren bereid voor Ajax de verantwoordelijkheid te dragen in de beslissende reeks strafschoppen in de finale van de Champions League tegen Juventus, gisteravond in Rome.

“Heel veel spelers wilden geen strafschop nemen”, zei coach Van Gaal na afloop. “Dan moet je als trainer zelf de spelers aanwijzen. En dat is een slechte zaak.” Silooy liet zich overhalen, Davids en Scholten moesten toch. Ajax verloor de strafschoppenreeks tegen de club uit Turijn met 4-2. Davids miste als eerste, Silooy als vierde.

De wedstrijd was in 1-1 geëindigd, na doelpunten van Ravanelli en Litmanen in de eerste helft. In de verlenging werd niet gescoord. Vorig jaar had Ajax de finale gewonnen van AC Milan (1-0).

Davids en Silooy, die Ajax verlaten, barstten na afloop in tranen uit. Davids sloeg eerst iedere steun van zich af, voor hij zich door perschef David Endt naar de dug-out liet leiden. Michael Reiziger, met wie hij naar AC Milan verhuist, ging naast hem zitten. Ook Van Gaal kwam hem troosten. Tijdens de huldiging dwaalden Silooy en Davids samen over het veld. “Sommige spelers zijn emotioneel helemaal van de kaart”, vertelde Van Gaal.

Ajax is verontwaardigd over het waarschijnlijke vertrek van de Nigerianen Finidi en Kanu naar respectievelijk Madrid en Inter. Hun zaakwaarnemer, Harald Wilhelm, verspreidde vóór de finale het transfergerucht. Ter vervanging van de twee - Ajax rekent op transferinkomsten van 20 tot 25 miljoen gulden - wordt onderhandeld met drie ervaren voetballers uit Brazilië, van wie er minimaal één wordt aangetrokken.

De Nigerianen kregen gisteren de toorn van hun ploeggenoten over zich heen. “Op de vraag van Ajax of ze willen blijven hebben ze steeds vaag geantwoord”, mopperde Frank de Boer. “Wij moeten verder. Straks zijn ze weg en kan Ajax geen versterking meer vinden.” Danny Blind: “Elke week dat een eventuele transfer later plaatsheeft komt Ajax slechter uit.”