Aandelenbeleggingsfondsen

Infographic: Aandelenbeleggingsfondsen presteren vaak minder dan de markt waarop ze opereren. Wie bijvoorbeeld drie jaar geleden tienduizend gulden belegde in het ABN Amro America Fund, hield op 30 april van dit jaar 790 gulden minder over aan zijn belegging, dan wanneer het fonds even goed had gepresteerd als de Amerikaanse aandelenindex. In dat geval had de belegging 15.528 gulden waard moeten zijn, maar de inleg groeide tot slechts 14.738 gulden.

Het risico van het ABN Amro America Fund lag de afgelopen drie jaar lager dan het risico van de Noordamerikaanse aandelenbeurzen. Dit betekent, dat de kans op verlies kleiner was dan op de markt als geheel. De prijs voor een risicomijdende belegging is in dit geval dus een lager rendement.

In de grafiek wordt de belegging per regio vergeleken met de Morgan Stanley Capital International-index. Dit is een gewogen gemiddelde van alle aandelenindexen per regio.

“De index halen of verslaan is niet gemakkelijk”, zegt J.G. de Klerk van de Robeco Groep. Als een fonds belegt in exact dezelfde aandelen als waarop de index is gebaseerd, veroorzaken transactiekosten een resultaat dat volgens De Klerk “altijd ongeveer één procent onder de index ligt”.

Veel Nederlandse beleggingsfondsen hadden de afgelopen jaren te kampen met een stijgende koers van de gulden, waardoor behaalde buitenlandse resultaten in Nederland veelal minder waard waren. Ook hadden de fondsen die wereldwijd beleggen minder dan evenredig in de Verenigde Staten belegd, terwijl de beurs in de VS wel steeg. Ten slotte hadden sommige fondsen veel geld zitten in zogeheten value-aandelen, die relatief goedkoop zijn. Tegen de verwachting in waren het niet deze, maar juist de duurdere groeiaandelen die in waarde stegen.