Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Leven

Deel grasmat Ajax urnenveld voor fans

AMSTERDAM, 22 MEI. Een deel van de grasmat van het Ajax-stadion De Meer, dat binnenkort verdwijnt, wordt verplaatst naar begraafplaats Westgaarde in Amsterdam-Osdorp.

Het stuk grasmat, 12 bij 15 meter, wordt achter de oude urnentuin van Westgaarde aangelegd en in gebruik genomen als verstrooiveld voor as. Vorig jaar ving de medewerker asbestemming van Westgaarde geruchten op dat Ajax, dat deze zomer het nieuwe stadion Arena in gebruik gaat nemen, iets met het gras van De Meer wilde doen ten bate van de fans. Hij kwam op het idee een stuk grasmat over te brengen naar Westgaarde waar urnen van gecremeerde Ajax-fans kunnen worden bijgezet op hun 'heilige grond.' Volgens een woordvoerder van Westgaarde heeft Ajax positief gereageerd op het voorstel.

In Engeland is het niet ongebruikelijk dat de as van gecremeerde voetbalfans wordt verstooid over de grasmat van het stadion van hun favoriete club. Dat mag in ons land niet. Burgemeester Peper van Rotterdam wilde destijds niet de laatste wens van bokser Bep van Klaveren honoreren die wilde dat zijn urn werd begraven onder de middenstip van zijn geliefde voetbalclub Excelsior.

De Haagse begrafenisondernemer L.J. Jol maakt het regelmatig mee dat overleden voetbalfans gekleed in de kleuren van hun club begraven willen worden. Over de kist ligt doorgaans de clubvlag. “Voetbal is godsdienst geworden”, zo zegt hij. De meer persoonlijke invulling die de laatste tien jaar aan begrafenissen wordt gegeven verklaart Jol als een reactie op het decennia lange “doodzwijgen van de dood”. Na de Tweede Wereldoorlog, met zijn miljoenen doden, volgde de periode van wederopbouw waarin volgens Jol “de dood niet paste”. Met de secularisatie die in de jaren zestig om zich heen greep, verdwenen ook steeds meer godsdienstige rituelen waardoor begrafenissen iets afstandelijks kregen. Tegenwoordig is het niet ongebruikelijk dat een overledene samen met zijn huisdier in de kist ligt.