Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Algemeen

Tomas Ross krijgt twee nominaties misdaadboek

AMSTERDAM, 21 MEI. De schrijver Tomas Ross ziet vooralsnog af van zijn voornemen een alternatieve prijs voor Nederlandstalige misdaadauteurs in het leven te roepen. Tijdens de bekendmaking van de nominaties voor de Gouden Strop, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandse misdaadverhaal, bleken gisteren twee van de vijf boeken van de hand van Ross: Babyface-King en de moordtransfer en Koerier voor Sarajevo. Voor Ross was dit aanleiding om zijn acties tegen de door Bruna gesponsorde prijs van 25 duizend gulden op te schorten.

Juryvoorzitster Jacomijn de Raad maakte gisteren in het Amsterdamse Amstelhotel bekend dat de jury van de Gouden Strop dit jaar met aangescherpte wedstrijdvoorwaarden heeft moeten werken. Daardoor is het lastiger geworden om literaire romans met een bescheiden misdaadelement voor de prijs voor te dragen. De afgelopen twee jaar ging de Gouden Strop naar de romans Het woeden der gehele wereld van Maarten 't Hart en Vertraging van Tim Krabbé, waarmee de jury een deel van de meer traditionele misdaadschrijvers van zich vervreemdde. In de nieuwe reglementen staat nu dat misdaad in het winnende boek een 'centraal gegeven' moet zijn en spanning een 'dominant verhaaleffect'. De andere nominaties gaan dit jaar naar Bert Muns voor De sluipschutter, naar Charles den Texelen voor Claim en naar Peter de Zwaan voor Rafels. Het winnende boek wordt op 20 juni bekend gemaakt.