Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voeding

CSM met Cargill in melkzuurproduktie

Het voedingsmiddelen- en suikerconcern CSM gaat samen met het Amerikaanse agri-foodconcern Cargill een melkzuurfabriek bouwen in de Verenigde Staten. Beide bedrijven nemen voor de helft deel in het nieuwe samenwerkingsverband. Van CSM-zijde doet Purac (melkzuren en melkzuurderivaten) mee. De nieuwe fabriek krijgt een produktiecapaciteit van 34.000 ton kwalitatief hoogwaardig melkzuur. Het plan is om dat niveau snel uit te breiden tot 68.000 ton, vooral als de vraag van Cargill naar melkzuren voor de productie van biologisch afbreekbare plastics toeneemt. Cargills produkt wordt nu nog op kleine schaal gemaakt. Melkzuren - ook gemaakt door het menselijk lichaam - vinden hun toepassing traditioneel in cosmetica-artikelen en in farmaceutische producten om de houdbaarheid te verhogen.