Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Amsterdamse rechter wil af van drugszaak

AMSTERDAM, 21 MEI. De strafkamer van de Amsterdamse rechtbank onder leiding van E. van Schaardenburg wil ontheven worden van de behandeling van een omvangrijke drugszaak omdat de officier van justitie F. Teeven ongeoorloofd zou hebben gehandeld.

Bij een gisteren behandeld verschoningsverzoek waarin Van Schaardenburg heeft gevraagd of een andere strafkamer de zaak wil overnemen, heeft zij duidelijk gemaakt dat Teeven vorige week woensdag op haar kamer kwam en “in een informeel gesprek ongevraagd de naam onthulde van één van de informanten onder toevoeging dat deze informant in de onderhavige zaak 'te ver' was gegaan”, aldus Van Schaardenburg. Door Teevens optreden wisten de rechters meer dan de advocaten en is het de rechtbank “onmogelijk geworden onpartijdig en onbevangen vragen te stellen”.

De advocaten van de verdachten in deze zaak, Cleerdin en Van der Plas, zeggen hogelijk verbaasd te zijn over het optreden van justitie. De advocaten menen dat “justitie waarschijnlijk opzettelijk probeert de strafzaak te laten mislukken, omdat men wil voorkomen dat duidelijk wordt dat men met een infiltrant werkt die in samenwerking met politie en justitie ongeoorloofde dingen doet.”

Van der Plas heeft justitie een eigen onderzoeksrapport overhandigd waaruit zou blijken dat een informant die werd begeleid door twee Amsterdamse CID-agenten vergaande infiltratie zou hebben gepleegd.

Volgens politiebronnen is de informant in deze zaak een gerenommeerde drugshandelaar die de Amsterdamse justitie onder meer wil gebruiken in het proces tegen de zogeheten Hakkelaar, een zeer invloedrijke hasjhandelaar. Justitie zegt overigens dat Van Schaardenburg een onjuiste interpretatie geeft aan de mededelingen van Teeven.