Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

'Agenten Guardia Civil vermoordden ETA-aanhangers'

MADRID, 21 MEI. Twee voormalige leden van de Spaanse paramilitaire politie, de Guardia Civil, zijn gisteren op last van een onderzoeksrechter vastgenomen op verdenking van het ontvoeren, martelen en vermoorden van twee jonge ETA-aanhangers in 1983. De twee ex-Guardia's zouden deel hebben uitgemaakt van doodseskaders binnen het politie-apparaat die tussen 1983 en 1987 meer dan twintig veronderstelde ETA-aanhangers vermoorden.

De arrestaties zijn een nieuwe stap in het onderzoek naar de zogeheten Grupos Antiterroristas de Liberación (GAL) die werden ingezet tegen aanhangers van de Baskische militante afscheidingsbeweging ETA. De GAL-affaire was de afgelopen maanden in verband met de verkiezingen stilgelegd.

Twee jonge ETA-aanhangers, José Antonio Lasa en José Ignacio Zabala, werden in 1983 uit Frankrijk ontvoerd. Hun stoffelijke resten werden pas vorig jaar teruggevonden in een kerkhof bij Alicante. Volgens vele publikaties rond de zaak werden de jongeren bij vergissing aangezien voor belangrijke informanten over de ETA-koepel. Zij zouden zijn ontvoerd door een GAL-groep die opereerde vanuit de beruchte Intxaurrondo-kazerne in Baskenland.

De vroegere bevelhebber van deze kazerne, generaal Galindo, behoort eveneens tot een van de verdachten in de GAL-affaire. Inmiddels zijn in totaal een dertigtal politici, ambtenaren, politie-generaals en -agenten in verband met de verschillende GAL-zaken in staat van beschuldiging gesteld.

De ETA sloeg gisteren opnieuw toe in de Zuidspaanse stad Córdoba. Bij de ontploffing van een bom in een afvalbak bij een bushalte kwam een militair om en raakten vier burgers gewond. De politie maakte in dezelfde stad gisteravond en vanochtend twee zware autobommen onschadelijk. Het is de eerste keer dat de nieuwe regering van premier José María Aznar te maken krijgt met de ETA-terreur.

Twee weken geleden reeds verzocht Herri Batasuna, de Baskisch-separatistische partij die geldt als 'politiek tak' van de ETA, de commando's geen haarbreed toe te geven aan de nieuwe, conservatieve regering en met harde maatregelen te komen. De oproep werd gepubliceerd in een dagblad in Baskenland. Het openbare ministerie onderzoekt mogelijke vervolging van HB-politici.