Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Maatschappelijk protest

Acties Frankrijk

Net als Duitsland wacht ook Frankrijk een reeks van protestacties, die zijn gericht tegen de bezuinigingsplannen van de regering. De ambtenarenbonden hebben voor donderdag een actiedag aangekondigd. De actiedag is mogelijk het begin van een serie protestdemonstraties in Frankrijk tegen het voornomen van de regering om het begrotingstekort terug te dringen en de welvaartstaat te hervormen.

Een van de grootste attracties van Parijs, de Eiffeltoren, is tot nader order gesloten voor toeristen. Het personeel van de toren is in staking gegaan uit onvrede met het parkeerbeleid voor de mensen die nachtdienst moeten doen.

De gemeente Parijs wil de parkeerzone onder de toren in de tuin van Champs de Mars ombouwen tot voetgangerszone. De exploitatiemaatschappij van het monument heeft als alternatief ondergrondse parkeerrruimte gehuurd, maar die ligt voor het personeel te ver weg.

De staking die gisteren begon, kost het bedrijf ruim 200.000 gulden per dag. (Reuter)