Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Omzet Ahold eerste kwartaal stijgt fors

ZAANDAM, 14 MEI. Detailhandelsconcern Ahold heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 9,5 miljard gulden geboekt. Dat is een toename van 10,9 procent ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar.

In Nederland liep de verkoop met 3,1 procent op tot 4,4 miljard gulden. Elders in Europa - in Portugal en Tsjechië - groeide de omzet met 40,4 procent, van 373 miljoen tot 524 miljoen gulden. In lokale valuta was in Portugal sprake van een stijging met 30 procent, terwijl in Tsjechië de omzet meer dan verdubbelde. In de Verenigde Staten wist het bedrijf de omzet met 15,8 procent op te voeren tot 2,8 miljard dollar (4,6 miljard gulden).

Over de winstcijfers over de verslagperiode liet Ahold zich vandaag niet in details uit. De definitieve cijfers worden 13 juni bekend gemaakt. Het concern verwacht voor zowel Nederland, overig Europa en de Verenigde Staten een stijging van het bedrijfsresultaat, terwijl ook het resultaat na belastingen hoger zal zijn.

Ahold laat verder weten dat de raad van bestuur blijft bij zijn verwachting, zoals uitgesproken in het jaarverslag, dat het geconsolideerde resultaat na belasting in 1996 verder zal toenemen.

Ahold schrijft dat de aankoop van de Amerikaanse supermarktketen Stop & Shop en de daaraan gekoppelde emissieplannen nog dit jaar voltooid worden. De periode voor het aanbieden van aandelen van The Stop & Shop Companies is verlengd van morgen tot 31 mei. Het concern ziet zich hiertoe genoodzaakt, omdat de Amerikaanse antitrust-autoriteiten nog steeds geen goedkeuring aan de voorgenomen acquisitie hebben gegeven. Mocht dat voor 31 mei ook niet het geval zijn, dan zal Ahold de aanbiedingstermijn opnieuw verlengen.

Ahold weet zich al verzekerd van een flinke hoeveelheid aandelen. Bij het sluiten van de beurshandel afgelopen vrijdag was 21 procent van de uitstaande aandelen Stop & Shop aangeboden.