Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Laatste 22 bekendgemaakt; Cocu en Hesp in selectie voor EK voetbal

ROTTERDAM, 14 MEI. Bondscoach Guus Hiddink heeft de 22 namen van de selectie voor het Europees kampioenschap voetbal in Engeland vrijgegeven. Daar zitten gezien de ontwikkelingen van de afgelopen maanden geen verrassingen bij. Op PSV-verdediger Jaap Stam na zijn alle spelers uitverkoren die er bij waren bij de laatste interland tegen Duitsland. Hetgeen inhoudt dat onder anderen Phillip Cocu en Jordi Cruijff mee naar Engeland gaan. Doelman Ruud Hesp van Roda JC is als derde doelman verkozen boven PSV'er Waterreus.

De selectie bestaat onder anderen uit negen spelers van landskampioen Ajax. PSV, de nummer twee van de eredivisie, levert slechts twee man, evenals Feyenoord en Roda JC. Zes spelers voetbalden dit seizoen in het buitenland.

Volgens de reglementen mag Hiddink tot tien dagen voor aanvang van het EK nog wijzigingen aanbrengen. Het Europees kampioenschap begint op 8 juni. Nederland speelt twee dagen later in Birmingham zijn eerste wedstrijd tegen Schotland. Daarna ontmoet Oranje in de groep nog Zwitserland en thuisland Engeland. De finale is op 30 juni in Londen.

De selectie van het Nederlands elftal komt op 20 mei voor het eerst bijeen in Zeist voor een trainingsstage. De Ajacieden die op 22 mei de Europa-Cupfinale spelen voegen zich later bij de groep. Op 27 mei - verzamelen in Noordwijk - is de selectie compleet.

Voor het EK speelt Oranje nog oefenwedstrijden tegen DHC (amateurs, 21 mei in Delft), de Baronie (amateurs, 24 mei in Breda), China (29 mei in Tilburg), een Zeeuwse selectie (amateurs, 1 juni in Vlissingen) en Ierland (4 juni in Rotterdam). Op 2 juni gaan de internationals vissen in Zeeland. Op 6 juni vertrekt de selectie naar Engeland.

Bij de Engelse bookmakers staat het Nederlands elftal op de derde plaats voor het EK. Ze sluiten weddenschappen op de eventuele Europese titel voor Oranje af op 55 tegen 10. Favoriet is Duitsland (45-10), gevolgd door Italië (50-10). De volledige selectie: Doel: Ed de Goeij (Feyenoord), Ruud Hesp (Roda JC) en Edwin van der Sar (Ajax). Verdediging: Danny Blind (Ajax), Frank de Boer (Ajax), Winston Bogarde (Ajax), Johan de Kock (Roda JC), Michael Reiziger (Ajax), Arthur Numan (PSV) en John Veldman (Sparta). Middenveld en aanval: Dennis Bergkamp (Arsenal), Ronald de Boer (Ajax), Philip Cocu (PSV), Jordi Cruijff (Barcelona), Edgar Davids (Ajax), Peter Hoekstra (Ajax), Patrick Kluivert (Ajax), Youri Mulder (Schalke'04), Clarence Seedorf (Sampdoria), Gaston Taument (Feyenoord), Aron Winter (Lazio Roma) en Richard Witschge (Bordeaux).