Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Griekenland: Helft ambtenaren weg

Griekenland voert sinds 1994 een consequente versoberingspolitiek: de inflatie werd teruggedrongen van ruim 14 tot 9,1 procent (nog altijd het hoogste inflatiecijfer in de EU). Ook het begrotingstekort werd aangepakt en staat nu op 8,9 procent. Lonen en pensioenen zijn bevroren op het inflatiepeil en alle ministeries zijn gebonden aan een uitgaven-plafond, wat voor de ambtenaren onder meer heeft geleid tot een beperking van internationale telefoongesprekken. Bovendien zal voor elke twee personen in staatsdienst die afvloeien maar één nieuwe worden benoemd.

Dit jaar moeten de inkomsten met ruim 15 procent stijgen. Hierbij moet de Griekse regering het grotendeels hebben van verbetering van het belastingsysteem, dat vanouds op grote schaal wordt ontdoken. Geschat wordt dat de zwarte economie bijna half zo groot is als de officiële economie.

De bezuinigingen zijn niet zonder resultaat. Premier Simitis verbijsterde zijn Europese partners onlangs met de uitspraak dat zijn land binnen enkele jaren zal voldoen aan drie van de vier normen voor toelating tot de EMU. Alleen de staatsschuld (115 procent) voldoet niet aan de norm. De bezuinigingen waren voorwaarde om geld te krijgen uit het Cohesiefonds dat de Europese Unie in 1992 oprichtte ten behoeve van de armste lidstaten.

De versoberingspolitiek stuit op toenemende protesten, vooral nu de regering in Athene heeft verklaard dat het beleid de rest van deze eeuw zal worden voortgezet.