Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Communisten India niet in de regering

NEW DELHI, 14 MEI. De verwarring omtrent de vorming van een nieuwe Indiase regering is vanmorgen verder toegenomen. Het linkse minderheidskabinet, waarmee velen in New Delhi rekening hadden gehouden, is plotseling op losse schroeven komen te staan, nadat een van de belangrijkste partners in het Linkse Front, de Marxistische Communistische Partij, vanmorgen besloot niet deel te nemen aan de regering. Dit betekent tevens dat haar leider, de 81-jarige veteraan Jyoti Basu, geen kandidaat meer is voor het premierschap.

Dit is een streep door de rekening voor zowel de andere leden van de linkse alliantie als de Congrespartij. Die laatse had gehoopt na haar zware afstraffing door de kiezers bij de parlementsverkiezingen buiten de regering te blijven en tegelijkertijd haar rivaal, de Bharatiya Janata Party (BJP), van de regeringsmacht af te houden. Ook enkele regionale partijen, die kort voor het communistische besluit hadden aangekondigd een links kabinet wel te willen steunen, waren onaangenaam getroffen.

De kansen van de BJP om een regering te vormen lijken door de onenigheid ter linkerzijde iets toegenomen. Gisteren was al bekend geworden dat de Akali Dal-partij uit de deelstaat Punjab, die acht zetels won, een BJP-regering wil steunen. BJP-leider Vajpayee peilt op het ogenblik hoe andere kleine partijen tegenover een regering van zijn partij staan. Naar verwachting zal de Indiase president, Shankar Dayal Sharma, morgen een kabinetsformateur aanwijzen.

Inmiddels zijn de uitslagen voor 534 van de 545 zetels bekend. De BJP en enkele bondgenoten staan op 187 zetels (de BJP zelf op 160), de Congrespartij op 136 en het linkse front op 111. Honderd zetels gaan naar regionale partijen en onafhankelijken, terwijl er in de overige districten later wordt gestemd.