Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Nederlanders al tien dagen in Kosovo gegijzeld

GROENLO/KOSOVO, 11 MEI. Een echtpaar uit Groenlo zit al tien dagen vast in Kosovo. De 57-jarige man is volgens zijn dochter twaalf uur achtereen ondervraagd en gemarteld. Het echtpaar is na verhoor op vrije voeten gesteld, maar kan het land niet uit omdat de autoriteiten de paspoorten hebben ingenomen. De gemeente Groenlo heeft inmiddels vervangende documenten naar de Nederlandse ambassade opgestuurd. Het echtpaar, dat al 25 jaar in Nederland woont en de Nederlandse nationaliteit heeft, was naar Kosovo afgereisd om de begrafenis van een familielid bij te wonen. De familie behoort oorspronkelijk tot de in Kosovo woonachtige Albanese bevolkingsgroep, die door de Serviërs zwaar wordt onderdrukt.