Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Bonden: bij ABN Amro verdwijnen geen 5000 banen

ROTTERDAM, 11 MEI. De vakbonden zijn ervan overtuigd geraakt dat de reorganisatie van ABN Amro geen 5.000 banen zal kosten. Na een gesprek met de directie van ABN Amro kwamen de gezamelijke bonden tot de conclusie dat dergelijk banenverlies “onzin” is. Dat zei M. Wigman, een van de vakbondsbestuurders van de VHP die langdurig in gesprek was met onder andere de directeur Personeelszaken van ABN Amro, R. Klein en de directeur Kantorennet H. Rutgers.

De bonden luidden de noodklok in april dit jaar na de presentatie van een strategisch plan, 'Op weg naar 2000'. Het plan behelst een verregaande automatisering van 700 van de 1.000 binnenlandse kantoren, waarbij 250 tot 300 volledig uitgeruste kantoren overblijven. De bonden intepreteerden het plan als een streven van ABN Amro onbemande kantoren op te zetten. Met dergelijke plannen moeten wel gedwongen ontslagen vallen, redeneerden de bonden en schatten dit aantal op 5.000. Nog eens 5.000 mensen zouden intern een andere functie krijgen.

Afgelopen woensdag nog stuurden de bonden een brief naar de bank, waarin ze duidelijkheid eisten over de huidige reorganisatie en de plannen voor de langere termijn. De bonden zijn na het gesprek gisteren ervan overtuigd geraakt dat het aantal kantoren niet zal verminderen. Bovendien kregen ze de toezegging dat per kantoor minimaal drie personeelsleden werkzaam zullen blijven.

In 1994 kregen de betrokken vakbonden nog te horen dat tot 1998 geen gedwongen ontslagen zouden vallen. In oktober vorig jaar wilde ABN Amro aanvankelijk van deze toezegging af, omdat men begin 1995 tot de conclusie was gekomen dat bij drie lopende reorganisaties (assurantie, chartaal geld en imaging) interne herplaatsing niet voor alle betrokken duizend werknemers mogelijk was.