Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Justitie België wil arrestatie Dassault in moordzaak Cools

BRUSSEL, 9 MEI. De Belgische justitie heeft een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Serge Dassault, de topman van de gelijknamige Franse vliegtuigbouwer.

De Luikse onderzoeksrechter Véronique Ancia, wil van Dassault opheldering over het betalen van smeergeld aan de Vlaamse Socialistische Partij (SP) en mogelijk andere politieke partijen in België. Dassault heeft vanmorgen voor de Belgische radio ontkend dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan smeergeldpraktijken.

Onderzoeksrechter Ancia is belast met het onderzoek naar de moord op de Luikse politicus André Cools, komende zomer vijf jaar geleden. Bij haar speurwerk stuitte zij op twee van elkaar losstaande smeergeldaffaires, waarbij de Italiaanse helikopterfabrikant Agusta en het Franse Dassault zijn betrokken. De Agusta-affaire heeft al geleid tot het aftreden van onder anderen Willy Claes als secretaris-generaal van de NAVO en de Waalse socialist Guy Coëme als vice-premier in de regering-Dehaene I.

Dassault wordt ervan verdacht in 1989 smeergelden te hebben betaald in ruil voor de opdracht om vliegtuigen van het type F16 en Mirage van het Belgische leger te moderniseren. De affaire kwam vorig jaar maart aan het licht toen de voormalige penningmeester van de Vlaamse SP, Etienne Mangé, onthulde dat er via nep-bedrijven 60 miljoen frank (3,3 miljoen gulden) van Dassault op de rekening van de SP was gestort. Belgische speurders kwamen er in Zwitserland achter dat er in totaal 90 miljoen frank is gestort. Waar de overige 30 miljoen frank is gebleven, is nog onduidelijk.

Vorige week werd de vroegere topman van de Italiaanse helikopterfabrikant Agusta, Rafaelo Teti, door Brazilië uitgewezen aan België. De Belgische justitie ondervraagt hem over de betaling van smeergelden bij de aanschaf, eind 1988, van 46 Agusta-helikopters door het Belgische leger. Teti heeft ontkend dat hij een onderhoud heeft gehad met Willy Claes, in 1988 als minister van Economische Zaken betrokken bij het Agusta-contract, over de betaling van smeergeld.

Die beschulding was geuit door een voormalige vertegenwoordiger van Agusta in België, maar ook altijd hardnekkig ontkend door Claes.

Claes moest eind vorig jaar als een verbitterd man afscheid nemen van de NAVO.