Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Werkwijze Karel Cardoen

“Het is een dagje werk, je auto bij ons kopen”, vertelt Karel Cardoen. “U maakt eerst een afspraak met de Rijksdienst voor Wegvervoer (RDW) die in vrijwel elke Nederlandse provincie zit, voor een keuring van dat voertuig en voor de aanvraag van het kenteken en kentekenbewijs. Voor diezelfde dag maakt u een afspraak met ons om de wagen in Wilrijk te komen halen, zodat u direct van Autostad naar de RDW in Nederland kunt rijden. U hoeft dus maar één keer een ééndags kenteken voor 22 gulden aan te vragen. en een ééndags WA-verzekering af te sluiten. Keuring en aanvragen van een definitief kenteken bij de RDW kost 107 gulden.

“Tijdens de keuring krijgt u een gecombineerd RDW/BPM (Belasting Personenauto)-formulier. Het bovenste deel daarvan (BPM-1) gaat ingevuld naar de RDW in Veendam, de rest of BPM-2 krijgt u terug en heeft u nodig om daarna de BPM en de BTW te betalen bij de douanedienst die ook in elke provincie zit.

De douane stuurt dan de BPM-2 naar de RDW in Veendam. U betaalt een rekening ('verwijderingsbijdragen') van 250 gulden waarna de RDW-Veendam de definitieve kentekenpapieren afgeeft. Tot slot laat u bij een garage het toegekende kenteken maken voor een paar tientjes en u kunt rijden!'