Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Heilige grond

In NRC HANDELSBLAD van 27 april staat een artikel 'Heilige grond', met foto over de Zuidlimburgse heuvel de Cauberg. De foto is goed geslaagd, het artikel heel wat minder.

Om te beginnen geven alle mij ter beschikking staande gegevens een maximum stijgingspercentage van veertien en niet van twaalf aan. Erger is wat aan het slot van het artikel wordt beweerd over het wereldkampioenschap van 1979. Raas heeft nooit zijn Italiaanse medevluchter Baronchelli in de hekken gereden bovenop de Cauberg, want die maakte geen deel uit van de kopgroep. Ook Thurau, die wel in de kopgroep zat, had hier part noch deel aan. Wat er werkelijk gebeurd is, is het volgende.

Thurau, die de kopgroep aanvoerde, zwenkte enkele honderden meters voor de eindstreep van links naar rechts. Raas in zijn wiel volgde onmiddellijk, Battaglin - hij was de Italiaanse medevluchter - werd verrast door de manoeuvre en raakte het achterwiel van Raas. Hij kwam daardoor te vallen. Raas had vervolgens geen moeite Thurau te verslaan in de eindspurt.

Dit is toch echt iets anders dan vakkundig in de hekken rijden. De Italiaanse protesten werden dan ook terecht afgewezen.

De belangrijkste reden dat de wereldtitel van Raas omstreden was, lag in het feit dat hij zich bij de beklimmingen van de Cauberg herhaaldelijk door de andere Nederlandse renners had laten duwen. De NOS heeft dat destijds uitvoerig in beeld gebracht.