Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Verzekeraars en banken leiden herstel Damrak

AMSTERDAM, 6 MEI. Een kalme Amsterdamse effectenbeurs herstelde vanmorgen deels van het verlies van vier punten afgelopen vrijdag. De AEX-index was omstreeks het middaguur 2,89 punten hoger op 557,06.

Banken en verzekeraars trokken de graadmeter van belangrijkste aandelen omhoog. Alleen ABN Amro, dat vandaag exclusief twee gulden slotdividend noteerde, was 70 cent lager op 89,70 gulden.

ING steeg met 1,80 gulden tot 133,30, Fortis Amev met 1,10 gulden tot 124,40 en Aegon met 1,10 gulden tot 82,80.

De koerswinst van de financiële instellingen was mede ingegeven door de optimistische geluiden van ABN Amro-topman Kalff afgelopen vrijdag. In tegenstelling tot vorig jaar waagde Kalff zich aan een conrete winstprognose. Hij verzekerde aandeelhouders dat de winstdoelstelling (7,5 procent winstgroei per aandeel voor het eerste halfjaar 1996) zeker zal worden gerealiseerd.

Ook Hunter Douglas en DSM deden het uitstekend. Het aandeel Hunter Douglas (producent van onder meer luxaflex) steeg met 2,80 gulden tot 109,80. Ook DSM deed het goed met een winst van 3,20 op 177 gulden.

Ook cyclische fondsen als KNP BT en Hoogovens noteerden hoger. KNP BT (verpakkingen, papier) won 60 cent 43,50 gulden en Hoogovens steeg met 80 cent tot 67,60. KLM, dat vorige week al profiteerde van geruchten over nieuwe samenwerkingsverbanden, steeg opnieuw, met 80 cent tot 62,80 gulden.

Het aandeel Van Ommeren steeg vanmorgen met 60 cent tot 63,90 gulden. Beleggers reageerden gematigd enthousiast op het nieuws dat het haven- en opslagbedrijf de terminaldivisie van Holland Chemical International (HCI) wil overnemen.

Tegen de trend in leverde Koninklijke Olie 60 cent in op 239,90 gulden. Polygram verloor een dubbeltje in op 103,50 gulden en Vendex 60 cent op 49,40.

Op een kalme obligatiemarkt waren de koersen vanmorgen een fractie lager. De toonaangevende tienjarige staatsobligatie daalde van 96,75 tot 96,65 punten, het rendement op deze obligaties - de lange rente - liep op tot 6,47 procent.

De dollar noteerde vanmorgen iets lager op de Europese valutamarkten. In Amsterdam daalde de Amerikaanse munt vanmorgen tot 1,7017 gulden in vergelijking met een slotkoers van 1,7035 aan het slot van de handel afgelopen vrijdag.

Handelaren zijn onzeker over de koersontwikkeling van de dollar. De cijfers die voor het weekeinde werden gepubliceerd in de Verenigde Staten gaven geen eenduidig beeld over de economische ontwikkeling. Een sterke economische groei in het eerste kwartaal werd gevolgd door een schamele banengroei in april.

Cijfers over de Duitse economie gaven vanmorgen een daling te zien in de Duitse werkloosheid van 10,8 procent in maart tot 10,4 procent in april. Het aantal werklozen daalde tot minder dan vier miljoen. Financiële markten hadden rekening gehouden met een forse daling in de Duitse werkloosheid.

In Tokio en Londen waren de financiële markten vandaag gesloten.