Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Hockey

Tsjechië wint WK ijshockey

WENEN, 6 MEI. De champagne en sigaren lagen al klaar achter de spelersbank. Aan zelfvertrouwen hadden de ijshockeyers uit Tsjechië gisteren voorafgaande aan de finale van het wereldkampioenschap tegen Canada geen gebrek. In de met 10.000 toeschouwers uitverkochte Stadthalle in Wenen bleek ook waarom. Met 4-2 (1-1, 1-1 en 2-0) wonnen de Oosteuropeanen van de Canadezen, twintigvoudig kampioen. Het was de zevende titel voor de Tsjechen, de eerste sinds de scheiding met Slowakije.

De winnende coach, Ludek Bukac, maakte het al eens eerder mee. In 1985 was de doktor in de filosofie trainer van Tsjechoslowakije. Daarna presteerde het team vrijwel niets meer. Pas na de scheiding met Slowakije, dat de afgelopen jaren als zelfstandig land razendsnel van de C- naar de A-poule promoveerde, hervond Tsjechië de kracht. De meeste spelers verdienen hun geld in de Amerikaanse profcompetitie NHL, de anderen komen uit in de Duitse competitie.

In de voorrondes bleven de Tsjechen ongeslagen. In de kwartfinale wonnen ze van Duitsland, in de halve eindstrijd van de VS met 5-0. Daarna bleek ook Canada, dat in een prachtige halve finale pas na shoot-outs voorbij Rusland kwam (3-2), te licht. (SID)