Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Taylor kondigt wapenstilstand in Liberia aan

MONROVIA, 6 MEI. De Liberiaanse militie-leider Charles Taylor heeft vandaag via de BBC-radio een eenzijdig staakt-het-vuren aangekondigd, precies een maand nadat de zes jaar oude burgeroorlog weer in alle hevigheid oplaaide.

Taylor zei vanmorgen dat hij na telefonische onderhandelingen met vredesbemiddelaars uit Nigeria en Guinea had besloten een wapenstilstand te zullen afroepen. Sinds het begin van de burgeroorlog zijn door de Liberiaanse krijgsheren - met name door Taylor - herhaaldelijk wapenstilstanden afgekondigd, maar deze werden meestal vrij snel weer verbroken. Buitenlandse waarnemers in Liberia melden dat ook ditmaal de voortekenen slecht zijn. Vanaf morgen zouden er in de Ghanese hoofdstad Accra vredesbesprekingen worden gehouden tussen de leiders van de belangrijkste facties, maar Taylor heeft al laten weten daaraan niet te zullen deelnemen, zodat het overleg bij voorbaat kansloos is. Roosevelt Johnson, een van de belangrijkste tegenspelers van Taylor, is wel naar Accra afgereisd. Johnson is de leider van een factie die wordt gevormd door de etnische Krahns, die tot het uitbreken van de burgeroorlog in 1989 het leger en de regering domineerden.

Gisteren voerden Johnsons strijders in Monrovia nog een gevecht van man tot man, waarbij ten minste vijf manschappen van Taylor de dood vonden. De burgeroorlog in Liberia heeft de afgelopen zes jaar aan meer dan 150.000 mensen het leven gekost. Naar schatting de helft van de 2,8 miljoen inwoners is naar het buitenland gevlucht.

Gisteren maakten duizenden Liberianen gebruik van een gevechtspauze om naar de haven te vluchten. 2.000 van hen wisten een plaats te bemachtigen op een oud vrachtschip, de Bulk Challenge - eigendom van de Nederlander Peter Sebok. Honderden anderen, die wel een kaartje hadden gekocht (voor 75 dollar) konden niet meer mee en moesten toezien hoe het schip uit de haven van Monrovia vertrok, op weg naar Nigeria.

(AFP, Reuter)