Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Liberia: opnieuw strijd nabij ambassade VS

MONROVIA, 6 MEI. In de Liberiaanse hoofdstad Monrovia is vanmorgen in de buurt van de Amerikaanse ambassade zwaar geschoten. Volgens waarnemers raakten eenheden van de militie van Charles Taylor slaags met manschappen van een concurrerende factie. De Amerikaanse ambassade heeft haar personeel opgedragen binnen de omheining van het terrein te blijven.

Vorige week vormde de ambassade zelf het doelwit van Liberiaanse schutters. Amerikaanse mariniers beantwoordden toen het vuur en doodden drie Liberianen.

In Liberia woedt sinds eind 1989 een burgeroorlog tussen verschillende etnische groepen en facties. Daarbij zijn al zeker 150.000 mensen om het leven gekomen. Na een periode van enkele maanden van betrekkelijke stilte laaide de strijd begin vorige maand weer op.

Bemiddelingspogingen liepen tot nu toe op niets uit. Charles Taylor kondigde vanmorgen aan dat hij rond het middaguur eenzijdig een staakt-het-vuren in acht zou nemen. Onduidelijk is of dit inderdaad is ingegaan of dat met de schietpartij, die na 12 uur vanmiddag plaatshad, de wapenstilstand al weer is verbroken.

Sinds het begin van de burgeroorlog zijn door de Liberiaanse krijgsheren herhaaldelijk wapenstilstanden afgekondigd, maar deze werden steeds vrij snel weer verbroken. Morgen begint in de Ghanese hoofdstad Accra vredesoverleg dat was bedoeld om de belangrijkste facties tot elkaar te brengen. Taylor heeft echter laten weten niet naar Ghana te zullen gaan. Volgens waarnemers is het overleg hierdoor bij voorbaat tot mislukken gedoemd. (AFP)

Pagina 4: Taylor kondigt wapenstilstand in Liberia aan

MONROVIA, 6 MEI. De Liberiaanse militie-leider Charles Taylor heeft vandaag via de BBC-radio een eenzijdig staakt-het-vuren aangekondigd, precies een maand nadat de zes jaar oude burgeroorlog weer in alle hevigheid oplaaide.

Taylor zei vanmorgen dat hij na telefonische onderhandelingen met vredesbemiddelaars uit Nigeria en Guinea had besloten een wapenstilstand te zullen afroepen. Sinds het begin van de burgeroorlog zijn door de Liberiaanse krijgsheren - met name door Taylor - herhaaldelijk wapenstilstanden afgekondigd, maar deze werden meestal vrij snel weer verbroken. Buitenlandse waarnemers in Liberia melden dat ook ditmaal de voortekenen slecht zijn. Vanaf morgen zouden er in de Ghanese hoofdstad Accra vredesbesprekingen worden gehouden tussen de leiders van de belangrijkste facties, maar Taylor heeft al laten weten daaraan niet te zullen deelnemen, zodat het overleg bij voorbaat kansloos is. Roosevelt Johnson, een van de belangrijkste tegenspelers van Taylor, is wel naar Accra afgereisd. Johnson is de leider van een factie die wordt gevormd door de etnische Krahns, die tot het uitbreken van de burgeroorlog in 1989 het leger en de regering domineerden.

Gisteren voerden Johnsons strijders in Monrovia nog een gevecht van man tot man, waarbij ten minste vijf manschappen van Taylor de dood vonden. De burgeroorlog in Liberia heeft de afgelopen zes jaar aan meer dan 150.000 mensen het leven gekost. Naar schatting de helft van de 2,8 miljoen inwoners is naar het buitenland gevlucht.

Gisteren maakten duizenden Liberianen gebruik van een gevechtspauze om naar de haven te vluchten. 2.000 van hen wisten een plaats te bemachtigen op een oud vrachtschip, de Bulk Challenge - eigendom van de Nederlander Peter Sebok. Honderden anderen, die wel een kaartje hadden gekocht (voor 75 dollar) konden niet meer mee en moesten toezien hoe het schip uit de haven van Monrovia vertrok, op weg naar Nigeria.

(AFP, Reuter)