Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Muziek

Groter aanbod van Reisopera in het volgende seizoen

SCHEVENINGEN, 6 MEI.De Nationale Reisopera brengt in het volgende seizoen 108 voorstellingen van acht opera's. De Reisopera heeft als opdracht per seizoen zestig voorstellingen van ongeveer vier produkties te brengen. Volgens intendant Louwrens Langevoort komt de Nationale Reisopera met de uitbreiding van het aanbod tegemoet aan de enorme vraag naar opera bij de Nederlandse schouwburgen. Maar het zal niet mogelijk zijn dit kwalitatieve en kwantitatieve niveau structureel te handhaven, zo verklaarde Langevoort vanmorgen bij de presentatie van het nieuwe siezoenprogramma in Scheveningen.

Een van de redenen voor het toegenomen aanbod in het komende seizoen is de produktie van de opera Aap verslaat de knekelgeest (1980) van Peter Schat. Die voorstelling zou aanvankelijk in het huidige seizoen worden gegeven als een coproduktie met Opera Mundi, maar werd uitgesteld toen regisseur Ernst Boreel overleed en de Amsterdamse Parkopera niet voor repetities beschikbaar was. Aap, muzikaal onder leiding van Vincent de Kort, wordt voorafgegaan door Schats liederencyclus Kind en Kraai op tekst van Harry Mulisch. De regie is van Ernst Theo Richter, tevens de regisseur van L'arbore di Diana van Soler, die in het lopende seizoen al werd opgevoerd en opnieuw met Arnold Östman als dirigent zal worden herhaald. Deze voorstelling is binnenkort ook in Dresden te zien.

Händels Alcina is eind augustus in de regie van Andrea Raabe de opening van het nieuwe seizoen met als solisten onder andere Elzbieta Smytka en Claron McFadden, begeleid door het Combattimento Consort onder leiding van Jan Willem de Vriend. Twee Verdi-opera's staan op het programma: Don Carlo, met Miranda van Kralingen, Harry Peeters en Jaco Huijpen onder de solisten, wordt geregisseerd door Hans Croiset, die vorig jaar al Faust van Gounod bij de Nationale Reisopera regisseerde. Ed Spanjaard dirigeert het Orkest van het Oosten. In Un ballo in maschera, geregisseerd door Pierre Constant, zingen Henk Poort, Ellen van Haaren en Robert Woroniecki. Lawrence Renes leidt hier het Gelders Orkest.

Wagners Der fliegende Holländer wordt geregisseerd door Peter te Nuyl. Solisten zijn onder andere Albert Bonnema, Lucia Meeuwsen, Patrick Henckens, Cécile Perrin en Vincent le Texier. Zij worden begeleid door het orkest van de Messiaen Akademie, een samenwerking tussen drie oostelijke conservatoria. Dirigent is Marc Minkovski, de orkestbezetting is even klein als bij de wereldpremière.

Erwartung van Schönberg en Hertog Blauwbaards Burcht van Bartók worden in één programma gecombineerd. Anne Manson leidt het Orkest van het Oosten en de nu 82-jarige theatermaker George Tabori heeft de regie.

De Nationale Reisopera besluit het seizoen met Mozarts Cosí fan tutte. De voorstelling gaat in mei in Duitsland in première tijdens de Schwetzinger Festspiele, die optreedt als co-producent. Regisseur is Niels-Peter Rudolph. René Jacobs heeft de muzikale leiding over Concerto Köln en solisten zijn o.a. Janny Zomer, Marie McLaughlin, Marcel Boone en Marcel Reijans.