Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Vluchtelingen

Zaïre sluit grens met Burundi

KINSHASA, 4 MEI. Zaïre heeft donderdag de grens met Burundi gesloten “om te voorkomen dat een nieuwe vluchtelingenstroom naar Zaïre komt”. Dat heeft de Zaïrese vice-premier van Binnenlandse Zaken gisteren gezegd. Volgens een woordvoerder van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN zijn de afgelopen dagen ongeveer 2.000 Burundezen als gevolg van etnische onlusten naar Zaïre gevlucht.

In Zaïre verblijven behalve de duizenden vluchtelingen uit Burundi honderdduizenden Rwandezen die de burgeroorlog in eigen land zijn ontvlucht. Het gaat in beide gevallen om Hutu's. De betrekkingen van Zaïre met de buurlanden Rwanda en Burundi zijn de laatste tijd verslechterd doordat veel Hutu-milities vanuit de Zaïrese vluchtelingenkampen operaties uitvoeren tegen de Tutsi-machthebbers in Rwanda en Burundi. De regeringen van Rwanda en Burundi beschuldigen Zaïre ervan deze acties te steunen om de toestand in die landen te destabiliseren.

Een bijeenkomst in de Amerikaanse stad Atlanta tussen de landen in het gebied van de Grote Meren in Afrika - Zaïre, Rwanda, Burundi, Oeganda en Tanzania - die gepland stond voor gisteren werd geannuleerd. (AP, AFP)