Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

'Israel nam kamp VN opzettelijk onder vuur'

NEW YORK, 4 MEI. Het Israelische leger heeft 18 april opzettelijk het vuur geopend op een basis van de VN-vredesmacht UNIFIL in het Zuidlibanese Qana, waarbij meer dan honderd burgers om het leven kwamen. Dat is volgens diplomaten in New York de voorlopige conclusie van een onderzoek naar het bloedbad door de Nederlandse generaal-majoor Frank van der Kappen in opdracht van VN-secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali. Israel is nog om verdere opheldering gevraagd.

Publikatie van het rapport is uitgesteld. Volgens verscheidene diplomaten willen de Verenigde Staten, bondgenoot van Israel, niet dat het rapport officieel op schrift naar buiten komt. Een Amerikaanse functionaris zei gisteren dat “een poging een schuldige te vinden in zo'n ingewikkelde situatie waarschijnlijk geen nuttig doel dient”.

Volgens de zegslieden in New York hadden guerrillastrijders van de moslim-fundamentalistische beweging Hezbollah hun toevlucht gezocht in het UNIFIL-kamp dat ook honderden burgers herbergde. Het incident had plaats tijdens de grote operatie 'Druiven der Gramschap' die Israel afgelopen maand tegen Hezbollah heeft ondernomen.

Israel heeft ontkend dat zijn zware artillerie het kamp opzettelijk onder vuur heeft genomen, en gesproken van een “onfortuinlijk incident”. Volgens het Israelische leger was een Hezbollah-post op enkele honderden meters afstand, vanwaaruit katjoesjaraketten op Noord-Israel waren afgeschoten, doelwit. (Reuter, AFP)