Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Roemenie: 'Alcibiades' deed één uitval te veel en staat daarom buitenspel

“Genoeg is genoeg, maestro: u hebt de kaart gespeeld van de partijsecretaris, de prins, de Europese leider, de auteur van slecht geschreven boeken, de atheïstische vrijdenker, de operabezoeker, de betweter, de rauwe dictator die 's lands gekozen afgevaardigden beledigt, de beschermer van brutale zionisten, de kaderchef die criminelen minister maakt en ministers crimineel, de houder van dossiers van allen die het met hem oneens zijn. Genoeg is genoeg. Ga met pensioen, man, laat ons alleen met onze pijn. Niemand wil u meer. Zoals ik in 1992 al schreef: joden hebben u aan de macht gebracht en houden u aan de macht, u hebt geen enkel idee van de tragedie van het Roemeense volk. U hebt het land aan de joden gegeven.”

Dat schreef in oktober vorig jaar ene Alcibiades in het Roemeense blad România Mare over president Ion Iliescu. Wie achter dat pseudoniem schuilging was, mede door de verwijzing naar wat de auteur 'in 1992 al schreef', direct duidelijk: Corneliu Vadim Tudor, de baas van România Mare, schrijver, senator, leider van de Partidul României Mare (Partij van Groot-Roemenië), antisemiet, extremist, ultra-nationalist en kandidaat bij de komende Roemeense presidentsverkiezingen - kortom: de Roemeense Zjirinovski.

Het was de zoveelste woedende uitval van Tudor, een man die grossiert in lasterlijks, naar Iliescu. En het was één uitval te veel. Onlangs ontnam de Roemeense Senaat Tudor zijn parlementaire onschendbaarheid, daarbij de weg openend voor zijn vervolging op de beschuldiging van laster jegens de president, het presidentschap, de chef van de geheime dienst Magureanu en de vele prominenten die Tudor de afgelopen jaren heeft beledigd - er liggen zestien aanklachten tegen hem.

“Politieke moord”, zo reageerde Tudor op het besluit van “dat zootje boeven”, waarmee hij de Senaat bedoelde. Hij loopt de kans tot vijf jaar gevangenisstraf te worden veroordeeld als het tot een proces komt. En door de beslissing van de Senaat kan hij vrijwel zeker niet deelnemen aan de presidentsverkiezingen.

Corneliu Vadim Tudor - 'CV' voor zijn talrijke vrienden, 'VC' alias 'WC' voor zijn nog talrijker vijanden - is een van de meest uitgesproken extremisten in de Roemeense politiek, die aan extremisten toch al rijk is. Tudor, samen met zijn collega-schrijver en collega-politicus Adrian Paunescu de belangrijkste hofdichter van wijlen Nicolae Ceausescu, schreef al kort na de revolutie van 1989 trots de enige te zijn die openlijk durfde zeggen van Ceausescu te hebben gehouden, en wel wegens “het fanatisme waarmee hij het denkbeeld van de onafhankelijkheid verdedigde, zijn uitzonderlijke gevoel van waardigheid in zijn relatie met andere staten, en het zekere instinct waarmee hij de perestrojka verwierp”.

Tudor schreef in maart 1991 zelfs een ballade voor Ceausescu: “Alle Roemenen wachten op uw terugkeer om het land van dieven te zuiveren, Ceausescu, kom uit uw graf, zet de zigeuners aan het werk en wijs de Hongaren terecht.”

President Iliescu is, naast de Hongaarse minderheid in Roemenië, het favoriete doelwit van de scheldkanonnades die Tudor elke week in România Mare afdrukt - hetgeen Tudors partij er overigens niet van weerhield tot voor kort Iliescu's partij in het parlement te steunen.

Maar Iliescu is maar een van velen die in de permanente haatcampagne van Tudor aan bod komen: talrijke andere prominenten en journalisten moeten het ontgelden. Virgil Magureanu, de chef van de huidige geheime dienst SRI, is een andere favoriet.

Magureanu gaf enige tijd geleden toe ooit voor de Securitate te hebben gewerkt. Hij overhandigde zijn eigen Securitate-dossier aan het blad Evenimentul Zilei. Volgens dat dossier had hij vanaf 1963 als 'resident' van de Securitate in een textielschool in Timisoara gewerkt (een 'resident' moest toezicht houden op een netwerk van informanten), maar was hij na een jaar ontslagen wegens 'slecht werk'.

Volgens Tudor is Magureanu echter voor de Securitate blijven werken - tot het eind toe. Tudor ried de chef van de geheime dienst af om af te treden op straffe van de publicatie, in România Mare, van zijn volledige Securitate-dossier. Magureau negeerde het advies en bleef aan. Tot de beloofde publicatie van het 'volledige' dossier is het nooit gekomen.

Tudor zal als gevolg van de opheffing van zijn parlementaire onschendbaarheid vrijwel zeker niet kandidaat kunnen staan bij de presidentsverkiezingen van het komend najaar. Erg hoge ogen gooide hij daarbij overigens niet. Volgens een recente peiling had hij kunnen rekenen op rond drie procent van de stemmen.

Tudor is volgens een andere peiling de op één na impopulairste politicus van Roemenië: dertig procent van de Roemenen heeft een positieve mening over hem, maar 49 procent een negatieve. Alleen Ceausescu's zwager (en premier) Ilie Verdet, leider van de communistische Partij van de Socialistische Arbeid, scoort met respectievelijk zeventien en vijftig procent nog slechter.