Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Economie VS groeit krachtig

WASHINGTON, 3 MEI. De Verenigde Staten hebben in de eerste drie maanden van dit jaar hun economie zien groeien met 2,8 procent op jaarbasis, zo blijkt uit voorlopige gegevens die het Amerikaanse ministerie van Handel donderdag heeft bekendgemaakt. Het percentage is een stuk hoger dan de 1,5 procent die over het algemeen was verwacht. Het groeipercentage had nog veel hoger uit kunnen komen ware het niet dat een staking van zeventien dagen bij autoproducent General Motors een drukkend effect had. Het ministerie van Handel kwam uit op een percentage van 4,2 onder uitsluiting van de autoproduktie.

De versnelling van de groei is vooral het gevolg van de toeneming van de consumentenbestedingen en de bedrijfsinvesteringen. De persoonlijke bestedingen nam in het eerste kwartaal toe met 3,5 procent op jaarbasis, wat het hoogste percentage is sinds het tweede kwartaal van 1994. De bedrijfsinvesteringen toonden een toeneming van 12,1 procent op jaarbasis, wat in een jaar niet meer is voorgekomen. Over heel 1995 groeide de Amerikaanse economie met 2 procent, het laagste peil sinds de recessie van 1991.

De inflatie is ook aan het toenemen, zo blijkt uit de cijfers. Het ministerie kwam uit op een percentage van 2,5 procent op jaarbasis voor de eerste drie maanden. In het laatste kwartaal van het afgelopen jaar lag de inflatie op 2,2 procent. De koersen van Amerikaanse obligaties en aandelen daalden fors na het nieuws, uit vrees voor het achterwege blijven van verdere renteverlagingen in de VS, of wellicht zelfs een verhoging van de rente. (ANP, Reuter)