Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Wallage viert dag van arbeid in moskee

DELFT - Fractievoorzitter J. Wallage van de PvdA bezocht gisteren, ter gelegenheid van de 1 mei-viering, een moskee in Delft. Zijn collega Rosenmöller van Groen Links, die op een 1 mei-bijeenkomst in Amsterdam bepleitte alle falende bewindslieden te vervangen.

Rosenmöller herinnerde eraan dat de fractieleiders Wallage en Bolkestein zich in 1994 voor tussentijdse vervanging van tegenvallende bewindslieden uitspraken. Hij stelde daarom voor de door de WBL-affaire achtervolgde staatssecretaris Tommel van Volkshuisvesting (D66) een 'publiekswissel' te gunnen, alsmede de collega's Schmitz van Justitie (PvdA) en Linschoten van Sociale Zaken (VVD). Ook minister De Boer van VROM (PvdA) zou uit het kabinet moeten verdwijnen. In Rotterdam protesteerden zeshonderd Turken en Koerden met rode vlaggen en portretten van Marx, Stalin en Lenin tegen het kabinetsbeleid. Enkele leden de organisatie Rode Morgen en de Nieuwe Communistische Partij Nederland voegden zich in de stoet.