Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Eten en Drinken

Utrecht gaat alcoholisten van openbare weg weren

UTRECHT, 2 MEI. De gemeente Utrecht gaat de overlast door alcoholgebruik op de openbare weg strenger aanpakken. B en W hebben een alcoholverbod ingesteld voor een aantal plaatsen in de stad waar drinkend volk rondhangt.

In de winkelcentra Hoog Catharijne en La Vie en op de Stadhuisbrug is het nuttigen van alcohol reeds geruime tijd verboden. Dat geldt nu ook voor het Lepelenburg, de Catharijnesteeg, het Moreelsepark en het winkelcentrum Overvecht. Het verbod is niet van toepassing op de terrassen die in de genoemde gebieden liggen.

De Algemene Politieverordening biedt al mogelijkheden om actie te ondernemen tegen openbare dronkenschap en hinderlijk gedrag, maar met het alcoholverbod hopen B en W ook preventief te kunnen optreden. “We willen voorkomen dat mensen daar gaan zitten om zich vol te gooien”, aldus een woordvoerder van de gemeente. “We willen kunnen ingrijpen voordat iemand laveloos is.”

De omstreden gebieden zijn populaire verzamelplekken voor luidruchtige drankgebruikers. Soms heeft dat te maken met de aanwezigheid van een opvangvoorziening voor daklozen, zoals in de Catharijnesteeg. Op zonnige dagen lag het bordes van het stadhuis vaak vol met drinkende jeugd. Dat had tot gevolg dat trouwende stelletjes en hun gevolg tussen de bierflessen moesten laveren om het stadhuis binnen te komen. Sinds twee jaar geldt voor de Stadhuisbrug een alcoholverbod, waardoor de overlast kan worden beperkt.

Niet bekend