Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Openbaar Vervoer

Fiat en Cummins in motoren

LONDEN, 2 MEI. Cummins Engine uit de Verenigde Staten en de Fiat-dochters Iveco en New Holland hebben een samenwerking aangekondigd voor de ontwikkeling en produktie van milieuvriendelijke en zuinige motoren voor vrachtwagens, tractoren en bussen. Voor de zogeheten European Engine Alliance (EEA), zoals de nieuwe combinatie gaat heten, zal een nieuwe fabriek van 200 miljoen dollar worden gebouwd in Turijn. Bovendien wordt 100 miljoen dollar geïnvesteerd in een ontwikkelingscentrum in Engeland.

Het gezamenlijke project volgt de lijn zoals die al langer gebruikelijk is in de luchtvaartindustrie, waar bedrijven met hun concurrenten de ontwikkelingskosten van nieuwe produkten samen delen. De kosten voor ontwikkeling van nieuwe motoren worden steeds hoger wegens nieuwe milieuwetgeving en de wettelijke reguleringen van geluidshinder. Volgens een bericht vanmorgen in The Financial Times heeft Fiat eerst een aantal andere kandidaten gepolst, voordat het uiteindelijk voor Cummins heeft gekozen.

De drie partners in EEA zijn van plan om in 2007 ongeveer 400.000 motoren per jaar te produceren. Cummins en Iveco willen proberen een groter marktaandeel te verkrijgen op de truckmarkt voor geavanceerde dieselmotoren. Iveco (Fiat) is de tweede vrachtwagenfabrikant van Europa. Bovendien is het bedrijf een van de grootste fabrikanten ter wereld van landbouwtractoren. De nieuwe fabriek in Turijn bouwt vanaf begin volgende eeuw 240.000 motoren voor de landbouwsector. Ruim 120.000 motoren zullen worden gebouwd voor bussen en vrachtwagens. Cummins is van plan in de Verenigde Staten zelf 160.000 van de nieuwe met Fiat ontwikkelde motoren te maken voor klanten in Amerika en Azië.