Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Amerika stevent af op gezonde groei

NEW YORK/AMSTERDAM, 2 MEI. De Amerikaanse economie lijkt het gevaar van een recessie te hebben afgewend en stevent af op een gezonde groei. Die aanwijzing werd gisteren gegeven door drie gepubliceerde indicatoren over produktie, de bouwsector en het algemene economische beeld in de VS.

De National Association of Purchasing Managers (NAPM)-index, een van de leidende barometers voor de produktie in de industrie, steeg in april voor het eerst sinds een jaar boven de grens van 50 punten, naar 50,1. Een cijfer boven 50 geeft aan dat de industriële sector expandeert. In maart noteerde de index nog 46,9 punten. Op de financiële markten was wel een stijging voor april verwacht, maar tot 48 punten.

De Conference Board, een verband van het Amerikaanse bedrijfsleven, maakte bekend dat de door de organisatie bijgehouden index of leading indicators, die een algemeen beeld geeft van de Amerikaanse economie, in maart met 0,2 procent is gestegen. De toename volgde op een stijging in februari met 1,3 procent, die de grootste was in de laatste twintig jaar. Het is voor het eerst in anderhalf jaar dat twee opeenvolgende maanden een stijging te zien was. De index is ontworpen om drie tot zes maanden vooruit te lopen op de toestand van de economie.

Het Amerikaanse ministerie van Handel maakte tegelijkertijd bekend dat de bestedingen in de bouwsector in maart met 3,1 procent zijn toegenomen. Dat is de grootste stijging in vier jaar. Deelcijfers van de NAPM wezen op een toename van de orderportefeuille van de Amerikaanse industrie, en licht dalende prijzen voor industriële produkten.

De gisteren gepubliceerde cijfers volgen op eerdere indicaties dat de Amerikaanse economie uit het conjuncturele dal van de tweede helft van vorig jaar klimt. Het consumentenvertrouwen is toegenomen, en in de eerste maanden van dit jaar bleek de arbeidsmarkt snel aan te trekken. De gemiddelde prognose op de financiële markten voor de economische groei in de VS in 1996 bedraagt 1,9 procent. Het Internationale Monetaire Fonds publiceerde twee weken geleden een raming van 1,8 procent. Daarmee stevent de economie van de VS af op het vijfde achtereenvolgende jaar van economische expansie. Chef-econoom Gail Fosler van de Conference Board was eerder dit jaar al veel optimistischer, met een groeiprognose van 2,5 procent.

Op de financiële markten vielen de cijfers goed. Het Dow Jones-gemiddelde van de grootste industriële fondsen steeg met 6,14 punten tot 5575,22 punten. De elektronische Nasdaq-beurs steeg met 9,14 punten tot 1199,66 punten, het tiende achtereenvolgende koersrecord. Omdat uit de gisteren gepubliceerde cijfers geen directe prijsdruk sprak bleef de schade op de obligatiemarkten beperkt tot bescheiden koersdalingen. Het rendement op de toonaangevende dertigjarige staatsobligatie bleef onveranderd op 6,91 procent.