Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Spoedzitting overwogen; VN 'blut' door schuld van 2,8 miljard dollar

NEW YORK, 1 MEI. De Verenigde Naties hebben sinds gisteren geen geld meer om de dagelijkse kosten te betalen en verkeren daarmee in de ergste financiële crisis in hun bestaan.

De VN moeten nu geld lenen uit het aparte fonds voor vredeshandhaving, dat bedoeld is om landen terug te betalen die troepen hebben geleverd voor VN-missies. Vanuit Kenia heeft secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali laten weten dat hij overweegt een spoedzitting van de Algemene Vergadering van de VN te beleggen om de crisis te bespreken. Hij heeft al de hulp van de G7, de zeven rijkste industrielanden, ingeroepen.

“We zijn vanaf vandaag officieel blut en we zullen de handen moeten uitstrekken naar [de pot voor] vredeshandhaving en Duitsland en Japan moeten vragen hun betalingen te verhogen”, zei een woordvoerster van Boutros-Ghali gisteren. “Eind augustus zullen we weer blut zijn, tenzij er iets gebeurt, zoals het winnen van de loterij”, zei ze. Volgens haar hebben slechts 55 van de 185 lidstaten op tijd - afgelopen januari - hun contributies betaald.

De totale schuld aan de VN bedraagt op dit moment 2,8 miljard dollar. Dit is vooral te wijten aan de schuld van 1,5 miljard dollar die de Verenigde Staten aan de VN hebben. De volkererenorganisatie is nu eerder dan voorzien door haar geld heengeraakt omdat Japan en Duitsland nog respectievelijk 128 en 50 miljoen dollar moeten betalen. Zij zullen naar verwachting eind juni hun schulden voldoen. De VS beloven tegen die tijd 256 miljoen dollar te betalen. Rusland heeft eveneens beloofd zijn schuld van 400 miljoen dollar binnenkort te betalen.

De Amerikaanse ondersecretaris-generaal voor beheer en financiën, Joseph Connor, zei afgelopen maandag te verwachten dat hij zo'n 50 miljoen dollar moet lenen uit het VN-fonds voor vredeshandhaving. De komende maanden zal hij, zo zei hij, deze stap nog een paar keer moeten herhalen, waardoor aan het eind van dit jaar de schuld aan dit fonds zal zijn opgelopen tot 200 miljoen dollar.

Als “goed nieuws” begroette Connor de recente Amerikaanse wetgeving om ongeveer 600 miljoen dollar te reserveren voor de VN. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Madeleine Albright, zei gisteren in Parijs dat de financiële crisis eens te meer de noodzaak tot verdere hervormingen en beter geleide vredeshandhaving bij de VN onderstreept. Ze zei hoopvol te zijn dat het Congres een vijf-jarenplan accepteert om de schuld van een miljard dollar te voldoen. Het door de Republikeinen gedomineerde Congres weigert al langer, wegens kritiek op de werkwijze van de VN en de roep om bezuinigingen, de schuld te betalen.

Vorige week kondigde Albright een begrotingscompromis in Washington aan dat de verplichtingen voor dit jaar zal dekken. Maar voor volledige betaling zal de buikriem bij de VN verder moeten worden aangetrokken, zei zij. ,Wij hopen dat onze vrienden ons zullen helpen”, zei ze gisteren. “De hervormingen kunnen beter dan de VS agendapunt 1 bij de VN zijn.” (Reuter, AP)