Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beurzen en beleggen

Fusie UUNet / MFS Communications

NEW YORK, 1 MEI. Telecombedrijf MFS Communications en Internetleverancier UUNet hebben besloten tot een fusie. De transactie, die met gesloten beurzen plaatsheeft, is 1,97 miljard dollar (3,35 miljard gulden) waard. MFS is een telecommunicatieleverancier in Omaha (Nebraska) en heeft ongeveer vijftigduizend klanten, voornamelijk bedrijven. UUNet is een Internet-toegangverschaffer in Fairfax (Virginia) en richt zich eveneens op de bedrijfssector. UUNet is voor dertien procent in handen van Microsoft en biedt gebruikers van Microsoft Network toegang tot Internet.

Elk aandeel van UUNet wordt omgezet in 1,77 aandeel MFS. Er zijn 32 miljoen aandelen UUNet in omloop, wat de waarde van de overname op bijna twee miljard dollar bepaalt. De twee bedrijven deelden bij de bekendmaking mee dat ze in staat zijn gesprekken, data, Internet en video te leveren via glasvezel. Het bedrijf zal als enige zowel in de VS als in Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk al die verbindingen kunnen leveren. De groei van Internet zal de komende jaren vooral van bedrijven komen.

De fusie is van belang omdat het de eerste keer is dat een telecommunicatiebedrijf en een Internetleverancier van enige omvang tot een fusie besluiten. Analisten sluiten niet uit dat andere telco's, zoals AT&T, MCI en ook regionale telecombedrijven achter Internetleveranciers aangaan. UUNet liet weten eveneens met andere telecommuncatiebedrijven te hebben gesproken. Ook Europese en Aziatische bedrijven zouden door een overname kans zien de Amerikaanse markt te betreden. Als kandidaten worden genoemd PSINet, SpyGlass en Netcom. Die bedrijven zouden uit vrees hiervoor kleinere bedrijven op kunnen kopen om hun marktwaarde te vergroten.