Strijd laait op in hoofdstad Liberia tekst

MONROVIA, 30 APRIL. Nieuwe gevechten in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia hebben gisteren het tien dagen oude bestand onder druk gezet. De Ghanese minister van Buitenlandse Zaken en de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken voor Afrika zijn vandaag naar Liberia vertrokken om te bemiddelen tussen de rivaliserende milities. De bemiddeling moet een top in de Ghanese hoofdstad, Accra, over het haperende vredesproces in Liberia mogelijk maken.

Strijders van Roosevelt Johnson raakten gisteren slaags met troepen van voormalig krijgsheer Charles Taylor die in het presidentiële paleis verblijven. De AFL-militie van Johnson trok op naar het paleis vanuit de nabijgelegen kazerne, die zij sinds 6 april bezet houdt. “Ik begrijp niet”, zo zei een AFL-luitenant, “waarom de ene factie wel het terrein op mag en een andere factie niet.” Na scheldpartijen over en weer trokken strijders van Taylor hun machinegeweren waarna de gevechten begonnen.

Volgend op de gevechten ontvluchtten Taylor en Wilton Sankawulo, staatshoofd van Liberia, het paleis. Taylor is vice-voorzitter van de Raad van Staat, de interimregering die het land bestuurt sinds in augustus vorig jaar een vredesakkoord werd bereikt na ruim vijf jaar burgeroorlog. Behalve Taylor is de oud-krijgsheer Alhaji Kromah vice- voorzitter.

Taylor had eerder gezworen het werk van de Raad van Staat maandag te hervatten om het vertrouwen in de Raad te verstevigen na twee weken van zware gevechten in Monrovia.

De factie van Johnson bezette eerder deze maand een kazerne uit protest tegen een arrestatiebevel dat de interim-regering tegen de krijgsheer had uitgevaardigd. Het arrestatiebevel werd uitgevaardigd wegens een vechtpartij bij het huis van Johnson, waarbij enige doden vielen.

Na bemiddeling door Ghana kwamen de strijdende partijen op 19 april een staakt-het-vuren overeen. Taylor en Kromah hebben echter aangegeven dat het arrestatiebevel tegen Johnson van kracht blijft. De interim-regering, zo hebben zij gezegd, zou tevens vastbesloten zijn de kazerne onder controle te krijgen. Troepen van Johnson houden zich nog steeds verschanst in de kazerne.

Vertegenwoordigers van ECOMOG, de regionale vredesmacht die sinds 1990 actief is in Liberia, hadden Taylor en Kromah gewaarschuwd niet naar het paleis te gaan uit vrees voor een hervatting van de gevechten. (AFP, Reuter, AP)