De gemengde gevoelens van Van Galen; Roda is alleen op papier met de toekomst bezig

Roda JC staat midden in een belangrijke week. Donderdag speelt de club in de halve finale van de beker tegen PSV. Zondag volgt de competitiewedstrijd tegen NAC. Op beide fronten doet Kerkrade mee om een plaats in 'Europa'. Roda JC'er Barry van Galen speelt volgend jaar voor NAC, dat eveneens nog kans maakt op Europees voetbal.

KERKRADE, 30 APRIL. De wedstrijd Roda-NAC van zondag is alleen nog belangrijk als Roda donderdag van PSV verliest. Anders is de vierde plaats op de ranglijst bij voorbaat waardeloos. Dat zou Van Galen goed uitkomen, want NAC heeft ook nog een kans op die klassering. “Dan valt er voor mij weinig eer te behalen aan die wedstrijd. Ik heb het gevoel dat ik alles over me heen krijg als NAC scoort, ook al heb ik er niks mee te maken. En als we dik winnen, kan ik volgend jaar het beste in een ridderkostuum naar de eerste training van NAC gaan.”

Het zijn de gevolgen van een op het eerste oog opmerkelijke overgang van subtopper naar subtopper; hoewel Roda iets hoger aangeslagen mag worden dan NAC. Van Galen beseft dat laatste. “Wij zijn als team heel ver op het gebied van denken. Ik schat ons hoger in dan Feyenoord en PSV, we zitten net onder Ajax. Maar dat is tactisch hè, dus niet qua voetbal. Ik ga weg omdat ik wat anders wil. Ik tekende vorig jaar niet voor niets maar voor één jaar bij. Ik wilde een keer Europees spelen en daarnaast dacht ik dat de ploeg bij elkaar bleef. Uiteindelijk gingen er nog drie spelers (Huiberts, Atteveld en Iwan, red.) weg. Daar Was ik goed ziek van, maar zo gaat dat vaak. Spelers zeggen dat ze blijven, maar toch vertrekken ze.”

Het verlies van zijn maatje Max Huiberts, hij vertrok naar Borussia Mönchengladbach, even over de grens bij Kerkrade, deed hem het meeste pijn.

Met de linksbuiten vormde Van Galen een mooi koppel. Ze zoeken elkaar nog bijna dagelijks op. Een paar maanden geleden gingen de geruchten dat Roda Huiberts zou proberen terug te halen. “Dan was ik misschien wel gebleven”, reageert Van Galen. “Ik denk dat Max vorig jaar graag had bijgetekend, net als Atteveld. Nee, nu wil hij niet meer. Roda heeft die twee te makkelijk laten gaan. Elders valt meer geld te verdienen.”

Ook bij NAC. De Bredanaars roerden zich de afgelopen weken nadrukkelijk op de transfermarkt en trokken naast Van Galen nog een vijftal versterkingen aan.

Verder betrekt NAC in augustus een nieuw stadion en lijken de commerciële mogelijkheden groter. Het zijn zaken die de nieuwe aanwinst belangrijk vindt. “Roda is alleen op papier met de toekomst bezig. Ze praten al drie jaar over een stadion en ze weten nog niet eens in welke gemeente het moet komen. Ze moeten snel zijn, anders zie ik het somber in. Als dat gedoe nog twee of drie jaar duurt, kan Roda ver afgezakt zijn.”Roda-trainer Huub Stevens moet zich daar machteloos bij voelen. In korte tijd heeft hij Roda van de onderste regionen naar de subtop geloodst, maar hij verkeert altijd tot het laatste moment in onzekerheid over de kracht van zijn selectie. Van Galen zegt dat hij Stevens hoog waardeert en voelt met hem mee. “Meestal komen er pas spelers bij als we dik in de voorbereiding zitten. Dan blijft er weinig tijd over om je klaar te maken voor het seizoen. Vorig seizoen kwamen Atteveld en De Kock halverwege de voorbereiding. We speelden de eerste vier competitiewedstrijden gelijk, anders hadden we misschien twee of drie punten meer gepakt. Voor Huiberts heeft Roda dit seizoen helemaal geen vervanger kunnen vinden. Ze hebben de situatie net zo lang aangekeken tot het te laat was.”Huub Stevens.

Als de naam eenmaal gevallen is, komt vanzelf de pittige aanpak van de trainer ter sprake. In drie jaar tijd heeft de Limburger Van Galen veranderd van “een jochie” tot een speler die zijn verantwoordelijkheden kent. “Het is niet altijd goed gegaan tussen ons. In het belang van mij hebben we wel eens ruzie gehad. Ik heb dat nodig, want ik ben vrij gemakzuchtig. Als ik maar goed gespeeld had, dan vond ik alles prima. Tactisch was ik een ramp. Stevens heeft veel op mij ingesproken.” En dan: “Eigenlijk hou ik meer van een rustige trainer, maar daar profiteer ik altijd van. Bij Haarlem deed ik vroeger alleen waar ik zin in had.”

Toch beseft Van Galen dat hij zonder die harde aanpak zich niet zo had ontwikkeld. Vorig seizoen werd Van Galen zelfs een kandidaat voor Oranje genoemd. “Ja, als ik ooit een kans had kunnen krijgen, was het toen. Ik speelde perfect met Max en toen die Ajacieden niet meededen tegen Portugal had ik goede hoop. Ik baalde er eigenlijk wel van dat ik niet geselecteerd werd.”

Vandaag de dag denkt hij helemaal niet aan het Nederlands elftal. Van Galen is lang geblesseerd geweest en heeft zijn oude niveau nog niet bereikt.

Verdedigend lukt het allemaal wel, zijn aanvallende acties mislukken te vaak. “In uitwedstrijden valt het wel mee, dan kan ik eens wat proberen. Hier beginnen ze al te fluiten als je twee keer een bal verspeelt. Dan moet je simpel doen. Die goal bij Willem II? Die zat er lekker in. In die wedstrijd lukten de acties wel en kreeg ik vertrouwen.”

Over het Roda-publiek is Van Galen niet zo te spreken. Het reageerde tot zijn teleurstelling nogal negatief op zijn transfer naar NAC. “Het bestuur en de trainers vonden het heel jammer, maar ze feliciteerden me wel. Toen we thuis tegen Utrecht met 3-1 voorstonden, ging ik een bal halen. 'Van Galen, overloper' hoorde ik van verschillende kanten. Dat viel wat tegen. Van de andere kant kun je dat ook positief opvatten. Ze vinden het jammer dat ik wegga.”Maar niet voordat Van Galen afscheid van de club heeft genomen. Thuis tegen NAC of anders in de bekerfinale tegen Sparta. “Ik zal daar best moeite mee hebben, want ik heb het hier drie jaar naar mijn zin gehad. Of ik baal als NAC zondag van ons wint? Moet ik daar echt antwoord op geven? Ach, ik krijg toch altijd gezeik. Maar ik sta nog bij Roda onder contract. Ik sluit gewoon af met Europees voetbal.”

    • Orkun Akinci