Crédit Agricole neemt bank van Suez Groep over

AMSTERDAM, 30 APRIL. De Franse coöperatieve bank Crédit Agricole neemt de meerderheid van de aandelen van de zakenbank Banque Indosuez over van de verlieslijdende Suez Groep, een holding met allerlei belangen in de Franse financiële sector en de industrie. Dat heeft de Suez Groep gisteravond bekend gemaakt. De Groep heeft zijn directie gemachtigd de onderhandelingen over het bod van Crédit Agricole af te ronden en zo snel mogelijk een overeenkomst te sluiten.

De kredietcoöperatie Crédit Agricole neemt in eerste instantie een aandelenbelang van 51 procent, maar wil dat vervolgens uitbreiden tot 80 procent, zo wordt in financiële kringen gezegd. Beleggingsanalisten denken dat Crédit Agricole 7 à 8 miljard Franse franc (rond de 2,5 miljard gulden) moet betalen.

De Suez Groep, een van de traditionele Franse banques d'affaires met een waslijst van participaties in het bedrijfsleven die zijn oorsprong heeft in de aanleg van het Suezkanaal, kampt al geruime tijd met bestuurlijke en financiële problemen. Zoals vrijwel het complete Franse bankwezen moet ook Suez de tol betalen voor overmatige financieringen aan de Franse vastgoedsector, die getroffen is door leegstand en financiers dwingt tot scherpe afwaarderingen van hun leningen.

Juist gisteren meldde de Crédit Foncier de France, een bank die is gespecialiseerd in vastgoedfinancieringen, een verlies van 10,8 miljard Franse franc, omgerekend 3,6 miljard gulden. De overheid heeft de bank inmiddels steun toegezegd om een reorganisatie te kunnen doorvoeren. Een aan de overheid gelieerde bank, de Caisse des Dépôts et des Consignations, heeft drie maanden geleden al een krediet van 20 miljard Franse franc (bijna 7 miljard gulden) toegezegd om te voorkomen dat Crédit Foncier alleen nog maar tegen scherp stijgende rentepercentages op de financiële markten geld zou kunnen aantrekken.

Franse financiële kringen verwachten dat de overname van Banque Indosuez en de noodsituatie bij Crédit Foncier een nieuwe impuls zullen geven aan een reorganisatie van de Franse bankensector, die door een diep dal gaat. Vorig jaar moest de Franse overheid de staatsbank Crédit Lyonnais van een financieel debâcle redden nadat jaren van onbeheerste groei en slechte leningen voor miljardenverliezen hadden gezorgd.

De nieuwe eigenaar van Banque Indosuez, Crédit Agricole, is naar balanstotaal de grootste bank van Europa en geldt als een financieel sterke partner. De Suez Groep verloor in 1994 4,8 miljard Franse franc (ongeveer 1,6 miljard gulden) en afgelopenjaar kwam daar nog eens 4 miljard franc (1,3 miljard gulden) bij. Tot de bezittingen van de Groep behoort ook een meerderheidsbelang in de Belgische financiële en industriële holding Generale Maatschappij.

De Suez Groep staat onder druk van enkele grootaandeelhouders om zijn zaken op orde te krijgen. Vorig jaar zorgde een revolte van de grootaandeelhouders voor het vertrek van topman G. Worms. Zijn opvolger, G. Mestrallet, begon met te zeggen dat Banque Indosuez een kernactiviteit was en niet te koop, maar het jongste verlies heeft hem gedwongen de bank in de verkoop te doen.

Voor Crédit Agricole opent de overname van Banque Indosuez nieuwe groeimogelijkheden buiten Frankrijk. De bank is een kredietcoöperatie en daardoor enigszins vergelijkbaar met de Rabobank in Nederland, waarmee ook wordt samengewerkt in de Unico Groep, een losse bundeling van coöperatieve Europese financiële instellingen. Crédit Agricole heeft al een belang van 30 procent in de Italiaanse Banco Ambrosiano Veneto.