Bosnische Serviërs doden moslims bij harde confrontatie

SJENICA, 30 APRIL. Bij een confrontatie tussen Bosnische moslims en Bosnische Serviërs nabij Sjenica zijn gistermiddag twee moslims doodgeschoten. Twee anderen raakten gewond. Een woordvoerder van de vredesmacht IFOR heeft dat bevestigd.

Een groep van 150 moslims wilde gisteren ter gelegenheid van het offerfeest een bezoek brengen aan graven van familieleden en voormalige woningen in Bosnisch-Servisch gebied, maar werden bij het plaatsje Doboj tegengehouden door Zweedse IFOR-troepen, uit vrees voor een confrontatie met Bosnische Serviërs. Bij de doorlaatpost van de IFOR-troepen werd volgens een rapport van de militairen “geduwd en getrokken” door de moslims, die een onbelemmerde doorgang eisten op basis van het Dayton-akkoord. Dat garandeert een vrij verkeer van personen in Bosnië.

De groep moslims meldde de IFOR-troepen toestemming te hebben gekregen het gebied te bezoeken. Een deel van de groep nam een alternatieve route naar Sjenica waar ze werden tegengehouden door Bosnische Serviërs. Volgens Denis Hajric, die deel uitmaakte van de groep, werden daarbij twee mannen gedood. “Een Serviër schoot met zijn pistool in de borst van een van onze mensen en doodde hem. Een andere man werd ook doodgeschoten.” Volgens Hajric werd een derde man getroffen door de scherven van een handgranaat. “We renden weg waarbij een vrouw op een mijn stapte.”

Volgens een woordvoerder van IFOR zijn bij de confrontatie twee moslims gedood, van wie tenminste één werd doodgeschoten. “De IFOR-soldaten hoorden nadat een deel van de groep naar Sjenica was vertrokken enkele luide explosies”, aldus Majoor S. Haselock van IFOR. De explosies worden toegeschreven aan exploderende mijnen. Volgens IFOR-soldaten zouden enkele auto's met moslims in een mijnenveld terecht zijn gekomen bij een poging de doorlaatpost te omzeilen.

Andere gewelddadigheden deden zich voor in de buurt van Trnovo, waar een groep Bosnische-Serviërs twee bussen met moslims met stenen bekogelde en de ruiten bewerkten met spaden, harken en ander tuingereedschap. De groep moslims keerde daarop terug naar Sarajevo en demonstreerde voor het kantoor van EU-afgezant Carl Bildt tegen de belemmeringen die opgeworpen worden door de Bosnische Serviërs. Bildt ontmoette gisteren de Bosnisch-Servische bestuurder Krajisnik om de incidenten te bespreken. Volgens Bildt zouden leiders van de federatie van Kroaten en moslims de kwestie vandaag bespreken met Bosnisch-Servische leiders. “We zullen in mijn kantoor bespreken hoe we deze situatie kunnen oplossen”, aldus Bildt. (AP, Reuter)