Volksliederen

Another Voice: Folk songs by classical composers. Judith Mok & Susanna Moncayo (Do Records 101).

Bij het kleine label Do Records is een cd verschenen met negentiende- en twintigste-eeuwse proeven van het kunstzinnige volkslied, gezongen door de Nederlandse sopraan Judith Mok en de Argentijnse mezzo Susanna Moncayo. Met begeleiding van de Argentijnse pianist Fernando Pérez bieden zij een kleine staalkaart van de verschillen in het nationale koloriet van landen als Duitsland (Schumann), Italië (Rossini), Frankrijk (Fauré, Poulenc,) en uit Oost-Europa (Rachmaninov, Dvorák).

Maar het valt meteen op hoe vaak de componisten hebben geflirt met muziek die haar oorsprong heeft in een van de buurlanden. De Spaanse liederen spreken het meest tot de verbeelding, zeker in combinatie met de Chanson Espagnol - Debussy's clichématige portret daarvan - en het Spaans geori-enteerde El Disdichado van Saint-Saëns. Te horen zijn onder meer de nostalgische klanken van dichter/componist Federico García Lorca en Ernesto Mastronardi.

Lichtvoetiger noten zijn afkomstig van Jesús Guridi. De opname van het echolied Dicotomía incruenta van de hedendaagse componist Jorge Maronna illustreert hoe goed de stemmen van Mok en Moncayo samen mengen. Judith Mok soleert in de prachtig verstilde compositie Cantiga no. 3 van Henk van der Meulen, die in zijn mijmerende weemoed gelukkig niets gemeen heeft met het folkloristische lied van Nederlandse bodem.

De informatie bij de cd is gebrekkig. Zo zal men soms tevergeefs zoeken naar de naam van de tekstdichter en zijn geen biografische schetsen van de componisten opgenomen. Maar het ontbreken van de liedteksten is het grootste gemis. Bij een cd met vele onbekende liederen mag op zoiets niet worden bezuinigd.

    • Emile Wennekes