United heeft lot in eigen hand

LONDEN, 29 APRIL. Met nog één wedstrijd te gaan heeft Manchester United de kansen op de Engelse landstitel volledig in eigen handen. De club van manager Alex Ferguson won gisteren op eigen bodem overtuigend met 5-0 van Nottingham Forest. In Schotland trok Glasgow Rangers het landskampioenschap voor het achtste achtereenvolgende jaar naar zich toe door een 3-1 overwinning op Aberdeen. Uitblinker Paul Gascoigne maakte alle doelpunten voor de Gers.

Het voetbalweekend in Groot-Brittannië werd overschaduwd door de ernstigste ongeregeldheden in jaren. Een wedstrijd in de tweede divisie kwam al na zestien minuten tot een eind nadat 3.000 supporters het veld overstroomden en een spoor van vernielingen trokken. De Engelse voetbalbond heeft onmiddellijk een onderzoek gelast. Volgens de Football Association hoeven buitenlandse voetballiefhebbers die kaartjes hebben voor het Europees kampioenschap (van 8 tot en met 30 juni) niet bang te zijn voor een opleving van het Engelse voetbalvandalisme. De FA ziet de rellen als een incident, als een uitbarsting van onvrede van plaatselijke supporters.

Een week voor het einde van de Engelse competitie heeft lijstaanvoerder Manchester United een voorsprong van zes punten op naaste belager Newcastle United. Maar de club van manager Kevin Keegan die in januari nog een voorsprong had van tien punten op Manchester United, heeft twee duels minder gespeeld.

Als Newcastle United vanavond van Leeds wint en woensdag van Nottingham Forest staan de beide clubs weer gelijk. In dat geval zal op de laatste speeldag de beslissing vallen: Manchester United moet uit tegen Middlesbrough, Newcastle speelt thuis tegen Leeds. De Mancunians hebben het voordeel van het betere doelgemiddelde; ze staan zeven goals voor.

Bolton Wanderers en Queens Park Rangers zijn dit weekend uit de Premier League gedegradeerd. Drie clubs vechten nog wanhopig om aan de derde degratieplaats te ontkomen: Manchester City, Southampton en Coventry. Eerste divisieclub Derby County promoveerde gisteren naar de Premier League dankzij een goal van de Nederlandse aanvoerder Robin van der Laan. Hij bracht de eindstand op 2-1 in de thuiswedstrijd tegen Crystal Palace.

    • Dick Wittenberg