Soeharto aangedaan

JAKARTA, 29 APRIL. Een zichtbaar aangeslagen president Soeharto droeg vandaag, in gezelschap van kinderen en kleinkinderen, zijn vrouw Hartinah ten grave.

'Moeder Tien', zoals zij in Indonesië heet, werd om 14.00 plaatselijke tijd met militaire eer en volgens de Javaans-islamitische rite bijgezet in een praalgraf ten oosten van de stad Solo in Midden-Java, haar geboortestreek. Langs de route van Solo naar de tombe zag het zwart van de mensen. Duizenden jongeren op brommers volgden de rouwstoet om een blik te kunnen werpen op het tot dusverre gesloten graf. Heel Indonesië kon de plechtigheid rechtstreeks volgen via een nationaal televisieprogramma.

Het bericht van Tien Soeharto's dood werd gisteren bekendgemaakt door minister van godsdienst Tarmizi Taher, die om zes uur 's ochtens voorging bij het ochtendgebed in de hoofdstedelijke Istiqlal-moskee. De tijding trof Indonesië als een zweepslag. Een dag eerder hadden tv-kijkers haar nog gezien, toen zij met haar kleinkinderen een bezoek bracht aan een bloementuin in West-Java, één van haar koosprojecten. De verwarring was aanvankelijk groot. Tot tien uur in de ochtend zetten alle tv-netten hun uitzendingen voort. Daarna werd overgeschakeld op een geïmproviseerd programma.