Pritzker Prijs voor Spaanse architect Moneo

LOS ANGELES, 28 APRIL. De Pritzker Architectuurprijs is dit jaar toegekend aan de 58-jarige Spaanse architect Rafael Moneo. Hij is de eerste Spanjaard die de Pritzker Prijs ontvangt. De prijs, die wel wordt beschouwd als de hoogste onderscheiding in de architectuur en bestaat uit een geldsom van 100.000 dollar en een kopere medaille, zal op 12 juni worden uitgereikt in het in aanbouw zijnde nieuwe Getty Center in Los Angeles.

Moneo is de negentiende architect die de prijs krijgt sinds deze in 1979 door Pritzker Family's Hyatt Foundation werd opgericht.

De meeste van Moneo's gebouwen staan in Spanje, waaronder het Nationale Museum van Romeinse kunst in Merida en het Atocha terinstation in Madrid. “Hij is een eclecticus die elke opdracht als een nieuwe oefening beschouwt”, zo omschreef juryvoorzitter Bill Lacy de Spaanse architect. “Hij maakt gebruik van een ongelooflijke voorraad concepten en ideeën die hij laat filteren door de specifieke eigenschappen van de plek, het klimaat en andere omstandigheden.”

Architecten die eerder de Pritzker Prijs ontvingen zijn onder meer de Amerikanen I.M. Pei, Frank Gehry en Robert Venturi, de Japanners Tadao Ando en Fumihiko Maki, de Mexicaan Luis Barragan en de Brit James Stirling.