Marathon Rotterdam

Meteen achter de finishlijn belandde de volledige maaginhoud van Belayneh Densamo op het asfalt van de Coolsingel. De plas met braaksel was het beste bewijs hoe diep de 30-jarige Ethiopiër was gegaan om de Rotterdam Marathon te winnen. Hij had vlak voor het einde ook zijn laatste twee tegenstanders, de Japanner Tokunaga (tweede) en de Keniaan Chirchir (derde), van zich afgeschud.

Densamo leek afgeschreven als topatleet, maar vond de kracht om terug te vechten. Negen jaar na zijn eerste zege won de 1.67 meter lange politieman voor de vierde keer in Rotterdam. De wereldrecordhouder meldde zich zelf bij de organisatie aan. Hij wilde op zijn favoriete parcours proberen zich voor de Olympische Spelen te kwalificeren. Of dat is gelukt, is niet zeker. Er zijn in Ethiopië veel kandidaten voor de marathon.

Densamo's tijd, 2.10,30, viel tegen - slechts vijf keer sinds 1981 was de winnaar in Rotterdam langzamer. Waarschijnlijk had het eerste deel van de wedstrijd te veel krachten gevergd toen gangmaker Tessema het tempo flink hoog hield. Na dertig kilometer hield de Nederlandse Ethiopiër het voor gezien. Van de zes overgebleven koplopers toonde Densamo zich de sterkste.

    • Hans Klippus