Gestoorde man in Australië schiet 34 mensen dood

WELLINGTON, 29 APRIL. Een 29-jarige psychisch gestoorde man heeft gisteren een bloedbad aangericht bij de voormalige gevangenis van Port Arthur in de Australische deelstaat Tasmanië. Daarbij zijn 34 mensen om het leven gekomen. Eén persoon is nog vermist. De politie kon de schutter vanmorgen aanhouden nadat hij een door hemzelf in brand gestoken pension ontvluchtte.

De meeste slachtoffers waren Australische toeristen. Drie personen uit India, één uit Maleisië en één uit Nieuw-Zeeland vonden ook de dood. Het jongste slachtoffer was drie, het oudste 73 jaar oud.

De schutter is met brandwonden opgenomen in het ziekenhuis van Hobart, waar ook negentien andere, door hem verwonde, personen worden verpleegd. Vijf van hen zijn er ernstig aan toe. Over de motieven van de man is niets bekendgemaakt. De politie heeft verklaard de man, die in het verleden voor psychische problemen is behandeld, te kennen.

Australische media hebben bericht dat de man aan schizofrenie lijdt. Volgens ooggetuigen sprak hij vriendelijk met gasten in een restaurant in Port Arthur, maar haalde vervolgens plotseling een machinegeweer uit een sporttas en opende het vuur. Twintig personen kwamen in het restaurant om het leven.

Buiten het restaurant opende de man het vuur op de inzittenden van een bus, bestuurders van personenauto's en willekeurige voorbijgangers. Een meisje van zes jaar vluchtte achter een boom nadat haar moeder en driejarig zusje door de man waren doodgeschoten. Vervolgens werd ook het meisje gedood. Uiteindelijk reed de schutter met een gijzelaar naar een pension waarvan hij de eigenaren eveneens in gijzeling nam.

De politie omsingelde het pension gedurende de gijzelingsactie en kon de man vanmorgen, 19 uur na het begin van het bloedbad, overmeesteren.

De schietpartij, de ernstigste ooit in Australië en volgens sommige berichten in de hele westerse wereld, heeft tot een nieuwe discussies geleid over de wapenvergunningsregels in het land. Elke Australische staat heeft zijn eigen regels, die van Tasmanië zijn het minst strikt. In de staat met een half miljoen inwoners hebben 60.000 mensen een wapenvergunning voor het leven.

De federale minister van justitie, Daryl Williams, heeft gezegd alles te doen om een herhaling van de schietpartij te voorkomen. De gearresteerde man had overigens geen vergunning voor zijn automatische wapens.

    • Hans van Kregten