Frans boerenprotest opgebroken

Foto: RIGNAC - De Franse politie kwam zaterdag in Rignac in actie tegen boeren die daar voor het stadhuis betoogden tegen de gevolgen van het inzakken van de Europese veemarkt als gevolg van de voornamelijk in Groot-Brittannië voorkomende 'gekke koeienziekte'. Dat onderwerp stond vandaag ook hoog op de agenda tijdens informeel overleg tussen premier Major en de Duitse kanselier Helmut Kohl in Londen.

Intussen heeft de Europese Commissie besloten om de steun voor export van rundvlees naar landen buiten de Europese Unie te verhogen. Daarnaast geeft zij toestemming voor de particuliere opslag van kalfsvlees. Op die manier hoopt de Commissie de noodlijdende markt voor rundvlees te ondersteunen. Het zogeheten beheerscomité rundvlees heeft de besluiten afgelopen vrijdag genomen in Brussel. In het comité zijn de lidstaten op ambtelijk niveau vertegenwoordigd.

Door de recente paniek rondom de gekkekoeienziekte BSE is de uitvoer van rundvlees vanuit de EU fors gedaald. Normaal exporteren de EU-lidstaten wekelijks ongeveer 20.000 ton, nu met moeite 7500 ton. Om de markt te ondersteunen worden de exportpremies op rundvlees voorlopig met twaalf procent verhoogd. Verder staat de commissie de vleesindustrie toe gedurende twee maanden kalfsvlees in particuliere opslag te nemen. Zij betaalt de kosten daarvan. De opslagtermijn kan met drie maanden worden verlengd als blijkt dat de markt niet aantrekt. Het beheerscomité nam vrijdag geen besluit over de opslag van ander rundvlees. Sinds het uitbreken van de BSE-crisis is 50.000 ton rundvlees opgeslagen in de vrieshuizen. Aanvankelijk leek het er op dat die hoeveelheid zou worden uitgebreid. Binnen het comité kon daarover echter geen overeenstemming worden bereikt, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie. (foto Reuter)