Doden bij rustig begin verkiezing parlement in India

NEW DELHI, 29 APRIL. In India is zaterdag het eerste deel van de parlementsvekiezingen gehouden. Het begin van de enorme operatie, waarbij zo'n 600 miljoen mensen hun stem kunnen uitbrengen, verliep voor Indiase begrippen rustig. Niettemin kwamen er in totaal acht mensen om het leven bij gewelddadigheden.

Bij een bomaanslag in een bus even buiten de hoofdstad New Delhi kwamen zaterdag intussen zestien mensen om het leven. De autoriteiten sloten niet uit dat de aanslag verband hield met de verkiezingen. Op verschillende plaatsen werd de stemming verstoord door pogingen tot fraude. De nationale kiescommissie verklaarde gisteren de verkiezingen in 70 van de ruim 200.000 stembusdistricten ongeldig. Daar zal opnieuw moeten worden gekozen.

Ruim 160 miljoen Indiërs in een aantal zuidelijke deelstaten alsook de hoofdstad New Delhi en enkele noordelijke en noordoostelijke staten waren zaterdag in de gelegenheid hun stem uit te brengen en zo'n zestig procent maakte daarvan gebruik.

De uitslagen zullen pas over twee weken bekend worden, nadat ook de meeste andere deelstaten naar de stembus zijn geweest.